Неотдавна директорът на Двореца на културата Христо Друмев се обяви против едно от обсъжданите от правителството предложения като антикризисна мярка да бъдe продаден НДК.
"Опити да се сложи ръка върху НДК са правени многократно, вклчително и да се откъсват части от комплекса. Дворецът обаче е с национална значимост и подобна идея не се реализира така лесно. Няма да позволя някой да превърне НДК в поредния мол или нещо подобно", каза тогава Друмев в интервюта пред вестниците "24 часа" и "Труд".

Днес Рашидов разясни, че в момента в организационно и в правно отношение НДК е творческо-стопанско обединение, което се управлява от няколко души. Държавата не участва в управлението на НДК, въпреки че той формално е "под шапката" на министерство на културата. По думите му е предприет цялостен анализ на ситуацията, за се уреди статутът на сградата. Тя е построена така, че не може да бъде нищо друго, освен уникален културен комплекс, каза Рашидов, който още през март заяви, че НДК няма да се продава.

"НДК е изграден като най-важното духовно средище на България. Той е своеобразен "Александър Невски“ на културата и е построен с държавни средства, но в 1/4 от стойността на обекта са вложени лични средства от парите на всички софиянци, отчислени от техните заплати. Това означава, че без съгласието на столичани никой не може да посяга на символа на българската култура", подчерта министърът.
Той добави, че НДК е признат за световен конгресен център и притежава най-голямото сценично оборудване в Източна Европа.

Според него преди няколко месеца е имало притеснение, че НДК може да бъде продадено, да стане "евентуално някакъв МОЛ", но имало разбиране и това няма да се случи. Вежди Рашидов подчерта, че само сградата и прилежащите й обекти се оценяват на над 1 млрд. лв.  
"Още повече, че в годините на прехода част от помещенията в подземието на комплекса и околното пространство, и подземният паркинг за 2000 коли бяха продадени препродадени и този процес сега е необратим. Право е единствено на държавата да вземе решение за неговото управление и стопанисване и се надявам това решение скоро да бъде взето", коментира още той.