В събота в София беше учредена „Националистическа партия на България” (НПБ). В нея влизат „Национална съпротива”, Българска национално-радикална партия, организацията “Кръв и чест”, както и неформални младежки патриотични групи.

Има пълно мълчание от страна на партии, които трябва да са проевропейски, коментира днес Смилов.

"Нещо повече - БСП продължава своето сътрудничество с „Атака“. Трябва сериозно да се помисли точно от тези основни партии за мерки за реална изолация на националистически и ксенофобски партии от управлението под каквато и да е форма
", заяви още той.

Политологът подчерта, че в момента има натрупване на тревожни факти – националистически и ксенофобски митинги и шествия, актове на насилие, както и основаването на такъв тип партия. 

Според него начините за справяне с такива проблеми са в три посоки. Първата - доколко една партия може да бъде регистрирана и доколко може да бъде забранена като противоконституционна.

"Оценката да се каже дали една партия е противоконституционна е доста тежка. Тя се базира не само на програмните документите, но и на това какво прави. Тази мярка е последна и се задейства, когато има ясни връзки между дейността на партията и актове на насилие", добави Смилов.

По думите му вторият тип е законова реакция срещу действия на лидера на партията и нейни членове, които разпалват религиозна и етническа омраза.

"От информацията в медиите аз виждам език, който разпалва расова омраза и съответните органи могат да се самосезират", каза още политологът.

За него обаче по-важна третата реакция - политическата.

Прокуратурата вече образува досъдебни производства заради ксенофобски прояви срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазкиконтрапротестиращия Бисер Миланов - Петното и още няколко души.


Сигнал срещу НПБ

Междувременно днес от партията на бившия военен министър Николай Цонев - "Нова алтернатива", обявиха, че ще внесат искане до главния прокурор против регистрирането на НПБ, защото е противоконституционна.

"Страната ни се нуждае от модерен патриотизъм, а не от фашистки групички. За тях не е важно, че човек от турски произход говори по-правилен български от „наследниците“ на Левски и Ботев, че виетнамска жена от Илиянци пее български народни песни, играе Дунавско хоро и може да изрецитира половината „Моторни песни“ на Вапцаров. Значение имат подобни заглавия във вестниците: „Сирийски изверг закла българско момиче“, се казва в съобщение на партията.

По късно в писмо до Сотир Цацаров и от Българския хелзинкски комитет поискаха спиране на регистрацията на НПБ, също с мотива, че е противоконституционна.