От 55-те цивилни жертви, 40 са дадени в град Хомс и околностите му, девет - в Дераа, пет - в едно от предградията на Дамаск и една в провинция Идлиб, съобщи БТА. Освен това са убити 10 дезертьори от сирийската армия, шестима членове на силите за сигурност и 25 военнослужещи.

Според сирийски правозащитници над 150 души са били арестувани в Ал Гота и околностите й от вчера сутринта.

Очаква се днес първите дипломати на САЩ и на няколко европейски страни да се изкажат на заседанието на Съвета за сигурност на ООН по сирийския въпрос в подкрепа на плана на Арабската лига за изход от кризата въпреки противопоставянето на Русия.

Планът предвижда двумесечен преходен период, през който сирийският президент Башар ал Асад трябва да предаде пълномощията си на своя вицепрезидент и да бъде създадено правителство на националното единство. Дамаск вече отхвърли това предложение, като заяви, че то нарушава суверенитета на Сирия.

Вчера Министерството на външните работи разпространи изявление, в което се казваше, че Сирия ще продължи да се защитава срещу тероризма и обвини САЩ и Запада, че иска да предизвикат хаос в страната. Сирийските сили за сигурност продължават днес голямата си операция срещу бунтовническите сили, предаде ДПА. Според сирийската държавна телевизия операцията е възстановила стабилността в град Ал Гота и околните райони, които са само на 8 км от Дамаск.

Сирийската опозиция обаче призова за ден на гняв и на траур и обвини силите на режима на Башар Асад в засилване на репресиите и извършването на кланета над цивилни граждани, предаде Франс прес.

Същевременно френският министър на външните работи Ален Жупе обяви, че страната му не доставя оръжие на сирийските въстаници, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано редица френски издания, сред които и "Канар аншене" написаха, че Париж и Лондон оказват подкрепа на сирийските въстаници, в това число и доставки на оръжия. Жупе увери, че Париж не разглежда възможността за повторение на либийския сценарий в Сирия. Той подчерта, че външната намеса в Сирия може да доведе до гражданска война.