Костинбродският бизнесмен бе арестуван за подбудителство към убийствата на шефа на Върховното ромско мешере Христо Върбанов, лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и прокурора от ВКП Олег Янев.

Вчера в. "Труд" писа, че Любо Къдравия е имал пропуск за последните три парламента. Според депутати той се сдобил с карта за достъп в настоящото 41-во Народно събрание, тъй като бил сътрудник в комисията по правата на човека, оглавявана от депутата от десницата Йордан Бакалов. Избирането му за съветник обаче станало след ходатайство от бившия зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Иванов го препоръчал на колегата си от СДС, тъй като ромът активно помагал на ГЕРБ в предизборната им кампания през 2009 г.

Бакалов направил искане до главния секретар на НС Иван Славчов да се издаде пропуск на Любомир Илиев. В писмото изрично било посочено, че това е по предложение на Лъчезар Иванов.

През 2010 г. се оказа, че лидерът на "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста също е бил съветник в Народното събрание. След избухването на скандала със Сумиста обаче, Бакалов изпратил писмо до Славчов и поискал да се отнеме картата на Илиев.

"Тезата за свободен достъп до парламента е твърде обобщаваща.
Заради Сумиста бе създаден нарочен регистър на сайта на НС, където се вписват сътрудниците на депутатите. Всеки народен представител носи отговорност за хората, на които се е доверил и които го съветват. Няма как Любо Къдравия да почука на моята врата", категорична бе днес пред bTV Цачева.

“Този човек не го познавах. Първият ми личен контакт с него беше, когато му отнех пропуска”, категоричен е и Йордан Бакалов.

Илиев, който в момента е в ареста, е имал достъп и в предишното 40-ото народно събрание, когато управляваше тройната коалиция. В интервю пред сп. “Тема” преди 5-6 г. Къдравия твърди, че е съветник в транспортната комисия, оглавявана тогава от Йордан Мирчев от НДСВ.
“Никакъв съветник не ми е бил. Имаше пропуск за НС, но не знам по чие предложение му е бил издаден”, коментира Мирчев.

Илиев не е присъствал на нито едно заседание на комисията. Ексдепутатът каза обаче, че е виждал рома в кулоарите на парламента в компанията на министри и депутати от различни парламентарни групи.