Това предвиждат предложения за промени в наредба на Министерството на регионалното развитие, съобщи на пресконференция зам.-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов, цитиран от БТА.

Предложенията за нормативните изменения са обсъдени вчера на заседанието на Обществения съвет към регионалното ведомство и Министерството на инвестиционното проектиране.

Сега подобни инсталации са по стените на сградите. ДНСК няма основание да ги премахне, защото климатиците се третират като съоръжения и за тяхното разполагане не се изисква разрешение за строеж.

От разгънатата застроена площ (РЗП) ще се извадят и помещения, в които е поставена климатична и друг вид обемна енергоефективна техника.

С друга промяна в наредбата се предлага да се извади от РЗП изолацията на сградите. Това няма да повлияе на цената на жилището, но ще има ефект върху данъка, който се плаща за него.

Георги Савов направи уточнението, че тези промени могат да станат факт едва след като бъдат приети и съпътстващи изменения в Закона за устройството на територията.

Все още не е уточнено дали изискването разрешително за строеж да се получава само ако има и количествени сметки към проектите, да е единствено за публичните обекти или и за частните. Това ще бъде прецизирано до две-три седмици, когато се очаква да станат факт предложенията за промени в друга наредба - за обема и съдържанието на инвестиционните проекти в частта за сградите от четвърта и пета категория.