Специалистът по римска археология даде своето становище на специална пресконференция в Русе, предаде БГНЕС. 

В официално прессъобщение на 1 юни данъчните се похвалиха, че дават на музея "мраморна глава от бюст или статуя на мъж, която е отлично запазено, римско копие на върховния старогръцки бог Зевс, намерена в района на античния град Никополис ад Иструм".

Според Върбанов обаче е изключено главата да е от този район, а колкото до автентичността й, тя е повече от съмнителна.
"Моето мнение е, че е фалшива и това може да се докаже много лесно. Има изявени специалисти по скулптура в България, които могат да си кажат мнението. При варовик или мрамор се образуват варовикови отлаги от водата, а тук има само някаква имитация, което говори, че не е много голяма възрастта на тази глава. И самата изработка не е прецизна, не е правено точно копие на оригинала. Самото изражение, расов тип на челото и лицето по-скоро отиват към азиатски тип, докато Зевс е индоевропейски тип. Ако е истинска, ще бъде уникална със своите диспропорции", коментира археологът.

Освен това, по думите му, изработката не е особено прецизна. "Това има претенции на голяма статуя, която е правена с много пари. И по римско време поръчителят обикновено е възлагал на някой, който е добър майстор, а не на начинаещ или ученик", обясни Върбанов.

Главата е била предадена за съхранение в русенския музей още преди 5-6 години, но едва сега е официално предоставена от НАП след приключване на съдебно дело. "Имаше неясноти още при самото й изземане, при правенето на експертиза, не беше ясно нищо и с произхода й. Тя не е завеждана в музея, няма протокол за приемането й. Сега официално получаваме документ от НАП, с който ни я даряват", коментира археологът, цитиран от БТА.

Предстои да се свика комисия от музейни специалисти, които да кажат със сигурност дали главата е фалшива. Ако се окаже, че е така, ще бъде използвана за обучение, дори и в изложба на фалшификати, например. Ако е истинска, ще бъде заведена в основния фонд на музея.
Такива фалшификати на римски глави са често срещани и се правят за износ, а в България има много примери за ментета, които се правят в специални нелегални работилници, коментират експерти.