В началото председателят Димитър Главчев прояви снизхождение към Кутев, когото вчера отстрани за две пленарни заседания - наказанието му ще важи само за едно. За толкова вчера изгонена беше и председателката на левицата Корнелия Нинова.

Самият Кутев коментира пред журналисти, че решението е самоинициатива на Димитър Главчев, а не по негова молба.

"И двете наказания - и моето, и на Корнелия Нинова, бяха абсолютно безсмислени. Не може да изгониш лидера на опозицията от зала и то затова, че говори неща, които са абсолютно очевидни", допълни той, цитиран от БТА.

След като още вчера от БСП поискаха оставката на Главчев, днес, след заседание на ПГ, тя каза пред журналисти, че внасят в деловодството на Народното събрание такова искане с 88 подписа.

Причина за това стана предложението на левицата, отхвърлено от мнозинството, премиерът да обясни кого е имал предвид, когато каза, че в парламента стоят хора, замесени в наркотрафик и купуване на гласове.

"Бойко Борисов се опитва да се измъкне и прави внушения, затова искаме да дойде да обясни. Когато го направи, гарантирам, че ще бъде осъден, лично ще заведа дело”, коментира по-рано днес Кутев пред Нова телевизия.

„Къде да кажем, че премиерът руши имиджа на институциите, ако не в парламента? Къде отива демокрацията?”, попита червеният депутат.

Той подчерта, че не могат да се издават присъди преди съдът да се е произнесъл и се обърна лично към премиера и председателя на ПГ на ГЕРБ:

„Искам да попитам кога Цветанов и Борисов ще платят парите на държавата, за дела по тяхна вина, по които държавата е осъдена в Страсбург”.

И изброи делата на бившия военен министър Николай Цонев, бившият депутат от БСП Борислав Гуцанов и лекарите от Горна Оряховица, които предварително бяха обявени за престъпници, но след това оправдани и осъдиха България в Европейския съд по правата на човека.

Цветанов: Никой няма право да обижда премиер