Заповедта за дисциплинарното уволнение на Илков е била връчена преди няколко дни.

Това е първият уволнен високопоставен полицейски шеф заради операцията по задържането на 54-годишния Петко Савов на 14 март м.г. в Лясковец, при която бе убит командосът Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.

Според неофициална информация в медиите Атанас Илков бил уволнен, тъй като бил подвел Светлозар Лазаров, че Петко Савов е опасен.

Главният секретар на МВР обаче категорично отрече това да е истина и посочи, че никога не е заявявал при служебни разговори в МВР, че е бил подвеждан от Илков, съобщиха БТА и "Фокус".

Лазаров допълни, че по случая "Лясковец" има наказани лица от Специализирания отряд за борба с тероризма. Той обаче отказа да посочи кои са наказаните служители и какво е наказанието с мотива, че органите, които извършват вътрешните проверки в МВР, са на пряко подчинение на политическото ръководство на министерството.

Главният секретар отбеляза, че след множество проверки в МВР няма установени грешки или нарушения по отношение на действията на главния секретар. И припомни, че непосредствено след операцията е предложил на министъра на вътрешните работи, тогава Цветлин Йовчев, да си подаде оставката.

По думите на Лазаров, операцията в Лясковец вече е във функционалните задължения на съдебната власт.

"Самият аз очаквам с нетърпение случаят да влезе в съда, за да може там да се разкрие обективната истина и да паднат всички инсинуации и щуротии, които се говорят къде ли не", каза главният секретар.

Във връзка с възможността след влизането в сила на новия закон за МВР да бъде направено друго персонално предложение от страна на президента Росен Плевнелиев за позицията главен секретар, Светлозар Лазаров уточни, че не би желал да коментира действията на институциите, но винаги е благодарил на президента, че го е назначил за главен секретар с указ от 2013 г.

Според него "рецептата" за оцеляване на един главен секретар при три поредни правителства са резултатите, постигнати от МВР, а те са 10 процента спад на битовата престъпност през 2014 година спрямо 2013 година, повишаване на разкриваемостта на престъпленията, залавянето на шест организирани престъпни групи за убийства.

Уважавам скръбта на майката на колегата Емил Шарков, но не съм влизал досега в коментари за това и няма да го направя, заяви още той по повод нападките срещу него от страна на Ваня Рибчева.
На въпрос дали ще се срещне с нея, Лазаров отговори: „Времето ще покаже”.

Запитан дали наистина една барета от СОБТ има застраховка живот само за 10 000 лева, а една чиновничка - 140 000, както каза майката, главният секретар на МВР отговори:

Задайте си въпроса официално към министерството. Аз не правя застраховки и не съм човекът, който определя сумите на застраховките”.

Светлозар Лазаров заяви, че се чувства длъжник по отношение на загиналите служители на МВР в следствие на изпълнение на служебните им задължения. Той подчерта, че тези случаи през 2014 година са четири.

"В тези четири случая "враговете ми" биха намерили повече дефицит и повече въпроси за това какво не съм свършил", каза още главният секретар.