"Понякога ми се струва, че Америка не се нуждае от съюзници, а от васали", посочи Путин в излъчвания в пряк ефир негов диалог с руските граждани. Русия би искала да бъде съюзник на САЩ, но "хората се умориха от диктата на една държава", допълни той.

Враждебно настроени сили на Запад се опитват да изместят Русия от световната сцена, сравнявайки Путин с Муамар Кадафи, каза още руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова "Фокус".
„Искат да изместят Русия, за да не им пречи да господстват на земното кълбо. Все още се страхуват от нашия ядрен потенциал. Затова държавата ни е такъв дразнител. Освен това ние водим независима външна политика. Разбира се, че това пречи на някой” , допълни Путин, като в същото време подчерта, че „на запад Русия има повече приятели отколкото врагове”.

Руският премиер каза още, че американски специални части са замесени в убийството на Муамар Кадафи. Според Путин бившият либийски лидер е бил ликвидиран при удари на чуждестранни безпилотни самолети, в това число американски.

Муамар Кадафи почина от огнестрелна рана в главата по време на престрелка между бойци на временното правителство и негови привърженици след залавянето му в родния му град Сирт. Снимки на окървавения бивш ръководител на Джамахирията от момента на залавянето му обаче породиха въпроси дали той е бил убит при престрелка, както твърдят новите либийски власти, или е екзекутиран без съд и присъда.

„На целия свят бе показано как убиват Кадафи, целият беше в кръв. Какво е това, това ли е демокрация? И кой направи това? Безпилотни самолети, в това число американски, нанесоха удар по колоната на Кадафи, а след това по радиостанцията специалните части, които не трябваше да са на територията на Либия, извикаха т.нар. опозиционери”, каза руският премиер по време на „директна линия” с гражданите на Русия.
Владимир Путин бе категоричен, че Муамар Кадафи е ликвидиран без съд и следствие.

По-късно говорителят на Пентагонът Джон Кърби определи като "смешни" обвиненията срещу САЩ, отправени от руския премиер, предаде Франс прес.

Руският премиер коментира и парламентарните избори, които бяха спечелени от управляващата партия "Единна Русия", а опозицията организира множество протестни митинги.
"Резултатът отразява реалното разположение на силите в страната, а опозицията винаги ще смята изборния резултат за нечестен. Предлагам и моля Централната избирателна комисия да постави уебкамери във всички избирателни секции, които са над 90 000. Нека да работят денонощно. Нека страната вижда какво се случва", заяви Путин.

Той потвърди, че възнамерява да назначи Дмитрий Медведев за премиер след президентските избори през март, които се очаква да спечели, предаде Ройтерс. "Единна Русия" има мнозинство след парламентарните избори на 4 декември, на които президентът Медведев оглавяваше партийната листа. Това е безусловна победа, макар и със загуби. Смятам, че Дмитрий Анатолиевич (Медведев) може да сформира правителство и да работи ефективно", допълни руският премиер.

По време на миналогодишната "пряка линия" Путин общува с хората в Русия над 4 часа и отговори на 90 въпроса.