Клинтън пристигна на необявена еднодневна визита в либийската столица на борда на американски военен самолет, излетял от Малта, съобщи БТА.

"Горда съм да застана тук на земята на свободна Либия", обяви държавният секретар на САЩ по време на срещата си с временния премиер Махмуд Джибрил и председателя на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил. Тя добави, че САЩ са горди с помощта си, която са оказали на либийците в борбата им за свобода и че помощта ще продължи и занапред в мирно време.

Според американски източници новият пакет помощи, която Хилари Клинтън носи в Либия, възлиза на общо 11 милиона долара. От февруари досега Вашингтон е подпомогнал въстаниците срещу режима на вече сваления Муамар Кадафи с около 135 млн. долара.

Държавният секретар обяви още, че САЩ ще предоставят на Либия 40 милиона долара за унищожаване на наличните в страната запаси от оръжие, съобщи ИТАР-ТАСС. Ще продължим да обръщаме внимание на въпросите, свързани със сигурността. Смятаме да отделим допълнителни средства, за да помогнем на Либия да унищожи опасните оръжейни запаси. Ще съдействаме на Либия и за унищожаването на запасите от химическо оръжие, отбеляза американският първи дипломат.

АП припомня, че досега САЩ избягваха да споменават, че Кадафи трябва да бъде убит. Обикновено американски политици заявяваха, че искат да го видят изправен пред правосъдието - нещо, което и Хилари Клинтън повтори днес по време на необявената си визита в либийската столица.

Сваленият от власт либийски диктатор в момента се укрива. Вчера обаче бе потвърдена смъртта на 28-годишния му син Хамис през август, който командваше елитна военна част.

В интервю за саудитски вестник временният премиер на Либия Махмуд Джибрил заяви, че Кадафи най-вероятно се подготвя да си върне властта с помощта на туарегите, населяващи Северен Нигер, Южна Либия, Южен Алжир и Мали. По думите на Джибрил Кадафи има две възможности - да се опита да дестабилизира новото управление в Либия или да обяви сепаратистка държава в Южна Либия, която може да нарече както си пожелае: "Туарегия", "Велика Африка" или по друг начин.

Според временния либийски премиер Кадафи няма да се успокои, докато не направи нещо, тъй като никога няма да признае поражението си.