Това стана с приети на второ четене промени в Кодекса за застраховането, съобщи БТА.

Измененията засягат водачи на мотоциклети, мотопеди, къмпинг автомобили, къмпинг ремаркета и други сезонни МПС, които сега трябва да сключват годишна гражданска застраховка.

В допълнителните разпоредби на закона депутатите записаха определения на къмпинг автомобил и къмпинг ремарке.

В мотивите на законопроекта се посочва, че в много случаи застраховка гражданска отговорност се сключва с плащане на тримесечие и след две тримесечия плащанията се прекратяват, тъй като сезонното превозно средство не се използва през есенно-зимния сезон.

Противното би означавало собствениците на такива превозни средства да са принудени да заплатят задължителна гражданска отговорност за период, през който не ползват превозното средство, което не е справедливо.

В последните промени на Кодекса за застраховането бе въведена автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка гражданска отговорност.

Ако не се приеме предлаганата сега промяна, съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства. По данни на Пътна полиция само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000.