Това каза Знеполският епископ Йоан по време на молебена, който бе отслужен днес в Перник, предаде БТА.

Той призова хората да не скърбят за разрушенията, защото няма нищо по-скъпо от човешкия живот.

"Греховете ни потресоха земята. В свещените дни на Възнесение Господне земетресение внесе смут в душите на миряните от населените места в Софийската епархия", каза Йоан.

По думите му злото много се е разпространило в обществото, но Бог не е допуснал да се пролее невинна кръв и това е най-важното.

Епископ Йоан призова хората да обединят усилията си и да си помогнат за възстановяване на разрушеното. Той апелира за повече любов помежду ни, да познаваме и пазим вярата си и да влизаме по-често в храмовете.

Когато променяме себе си, може молитвата да стигне до Бога, каза Йоан. Той в съслужение със свещеници се помоли в Перник да възцари спокойствие и хората да се върнат подомовете си.

Св. Иван Рилски повече от 1000 години бди над България, каза Йоан. Той призова за избавяне от злото, за здраве и добруване на перничани, на целия народ и на българското правителство.

На присъстващите на молебена миряни бе подарена икона и книжката "Духовни напътствия за покаяние и изповед". Перничани се поклониха пред частицата на мощите на Св. Иван Рилски, която бе изнесена пред пострадалия от земетресението храм.

След молитвата от общината отчетоха, че до момента перничани са подали над 2000 молби за възстановяване на щетите от силното земетресение, което разтърси района на 22 май. На бедстващите са раздадени 50 палатки и 21 фургона. В понеделник се очакват още 10 фургона, които ще бъдат предоставени на потърпевшите, чиито къщи са негодни за обитаване след трусовете.

Междувременно стана ясно, че на около 10 млн. лв. възлизат установените досега щети на обществени сгради в Пернишко. Налага се неотложна ремонтна дейност в 77 обществени сгради, които работят с граждани. В тежко състояние са още 33, но те не приемат много хора. Три детски градини ще бъдат разрушени.
Започнал е ремонт в 31 сгради, предимно училища и детски градини. От вчера се правят огледи на частни домове. Най-тежко пострадали са 23 къщи, съобщи кметът Росица Янакиева.