Преди седмица от МОН представиха визията си за учебната година, според която учениците от 1 до 4 клас да завършват учебната година на 15 юни, а от 5 до 11 клас - на 30 юни, като аргументът беше учениците от 1-ви до 8-и клас да наваксват спрямо останалите европейски държави.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от втори до четвърти клас в края на май. От 5 до 7 клас се учи до 15 юни, а от 8 до 11-и клас - до 30 юни.

Предложението на МОН обаче срещна бурно неодобрение, затова от ведомството днес оповестиха редактирания си проект, според който се предвижда увеличаване на учебните седмици за първи клас, за четвърти клас и за седми клас. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН, съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, цитирана от БНР и БТА.

Тя уточни, че в проекта се предвижда увеличението на учебната година за първи клас да е с една седмица, а за четвърти и седми клас - с по две седмици.

ова е нашето ново предложение, което се надявам, че този път ще бъде прието единодушно от всички, защото нашето желание е образованието на българските деца да е съизмеримо с това на европейските им връстници", посочи Кастрева.

Попитана защо МОН отстъпи от първото си предложение за удължаване на учебната година, Ваня Кастрева каза, че това е станало, "защото усетихме пулса на противоречивите оценки, а за нас е важно промяната да бъде не само добре обоснована, но да бъде и добре приета". За нас е важно промяната да се роди в съгласие, добави тя.

"Към първото предложение за увеличаване на учебната година имаше противоречиви оценки от страна на социални партньори, учители и ученици, мисля също, че повече от родителите ни подкрепяха и не малък процент от професионалната гилдия", коментира заместник-министърът на образованието.

Ваня Кастрева каза също, че трябва са се види какъв ще е отзвукът на тази нова промяна и уточни, че публичното обсъждане продължава през сайта на МОН и накрая, когато се обобщят всички изказани становища, ще се даде предложение на министъра на образованието и той ще вземе най-правилното решение.

Работи се интензивно по новите учебни програми, като първо ще бъдат публикувани в сайта на МОН програмите за първи клас, а след това и за пети клас, съобщи Ваня Кастрева.

По повод на бъдещия протест на училищата по изкуствата заместник-министърът на образованието каза, че те искат още часове по изкуства и това е желание на всички "предметници". Не се намаляват часовете по изкуствата, увери Кастрева.