Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и министрите Мирослав Найденов и Трайчо Трайков ще са членове на съвета. Освен че дружеството ще се отчита пред контролния орган, той ще взима и всички решения за "Булгартабак холдинг".

До 5 януари 2010 г. бордът на директорите на "Булгартабак" трябва да представи доклад до премиера и до контролния съвет с мерки за подобряване на дейността на холдинга. Докладът трябва да представи и визията на дружеството за приватизацията и бъдещето му, и как да бъде подпомогнат тютюневият сектор в страната.

След 5 януари 2010 г. отново ще има среща, на която ще се разгледа този доклад. "Във връзка с идеята за промяна на принципала на дружеството, смятам че предложеният формат от премиера за създаване на контролен съвет е по-добър, тъй като четирима министри ще контролират холдинга", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Началната цена за приватизацията на държавния дял в "Булгартабак холдинг" е близо 100 млн. евро, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от Дарик. Прогнозата е, че до средата на следващата година "Булгартабак холдинг" ще бъде продаден.

Министър Трайков прогнозира, че след Нова година, когато ще влязат в сила новите по-високи акцизи върху цигарите, контрабандата ще се увеличи.

Водим се от интересите не само на тютюнопроизводителите, но и на целия сектор. Би трябвало „Булгартабак” да помогне в тези тежки времена, заяви пред БНР Мирослав Найденов.

Обяснихме на тютюнопроизводителите, че не трябва да имат толкова големи очаквания към „Булгартабак”, защото той изкупува само около 10% от произведения тютюн, уточни Найденов.  Смятам, че „Булгартабак” трябва да бъде приватизиран, защото всеки ден закъснение влошава ситуацията, подчерта той.

Тютюнопроизводителите трябва да знаят какво става в сектора, защото години наред те бяха заблуждавани. Има шанс те да получават държавна помощ и след 2010 година, каза още Мирослав Найденов.

Трайков съобщи още, че в министерството се работи по условията за избор на инвестиционен посредник при листването на борсата на "Булгартрансгаз".