Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна днес с мениджмънта на мини "Горубсо - Мадан" и представители на протестиращите миньори.

До понеделник ръководството на дружеството се е ангажирало да бъдат изпълнени и предписанията на Инспекцията по труда за трудова безопасност, така че хората да могат да влязат в мините.
Трябва да бъдат платени и задълженията за електроенергия, за да се възстанови нормалното електрозахранване в мините, е казал министър Трайков след срещата, предаде БТА.
Дружеството вече е превело на държавата дължимите концесионни възнаграждения в размер на близо 90 000 лв.

"За мен, като икономически министър, е необяснимо защо "Горубсо-Мадан" е на загуба при положение, че имаме двете най-богати находища в Родопския регион, цените на цветните метали са високи и се плаща едно от най-ниските концесионни възнаграждения на държавата. Освен това е налице и обогатителна фабрика, която е част от процеса. Как тя работи с друг рудник, който плаща такси на обогатителната фабрика и този рудник е на печалба, а "Горубсо-Мадан" е на загуба", е попитал министърът.

Най-важното в момента е миньорите да си получат възнагражденията, след това ще се мисли за концесията на дружеството, е бил категоричен Трайков. Той допълнил, че с предоставянето на нови концесии в региона, правителството работи за възраждане на рудодобива. Само от концесиите, които са дадени през миналата година в региона, очакваме над 1000 нови работни места, подчертал министърът.

Миньорите заявиха на министъра, че не вярват на собственика на дружеството Валентин Захариев, искат прекратяване на концесията и протестът продължава.