Нешка Робева е предложена да удостояване с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството.

Мотив за това е популяризирането на българския и балканския фолклор чрез създадената от нея трупа "Нешанъл арт".

Предложението е на инициативен комитет.

За почти 25 години треньорска работа в художествената гимнастика възпитаничките на Нешка Робева са завоювали общо 294 медала, 7 световни и 10 европейски титли, както и две сребърни отличия от олимпийски титли.
Нешка Робева беше част и от партията на Николай Бареков.

“Против” предложението по време на заседанието на Министерския съвет  гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и Екатерина Захариева.

“За” са Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева и Ивайло Московски.

Първоначално министърът на културата Вежди Рашидов докладва, че има предложение на съставен инициативен комитет и предложението на министерството за висшето отличие за Робева е на базата на това.

Спортният министър Кралев уточнява обаче, че след като най-високото звание за заслуги в областта на спорта е Венецът на победителя, който дават като почетен знак на министерството, то трябва да се работи с него за отличаване на спортистите и треньори, които имат заслуги за нашата държава.

Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област.

С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”
, казва вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Премиерът Бойко Борисов не допуска дебатът да продължи и предлага гласуване, на което с неговия глас кабинетът решава да предложи на президента да връчи на Робева “Стара планина”.

Правителството реши още по случай 24 май да предложи за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен актьорът Камен Донев, актрисата Петя Силянова, актьорът и режисьор Мариус Куркински, режисьорът Теди Москов, режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов, Христо Бойчев и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и Свилен Блажев, скулпторът проф. Божидар Козарев, проф. Милко Божков – живописец и график, цигуларят Васко Василев и оперната певица Соня Йончева.