"Изразихме притеснения от публичните ангажименти на проф. Константинов, който заяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи. Искаме да знаем - какво е имал предвид. Това поражда основателни съмнения, че той би бил обективен при изпълнение на служебните си задължения като председател на "Информационно обслужване", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след среща със служебния премиер Марин Райков за изборите, предаде "Фокус".

Според Местан "Информационно обслужване" трябва да се повери в ръцете на партийно безпристрастни и добросъвестни представители, най-добре от средите на специализирани граждански сдружения.

Райков коментира, че има нужда от малко време, за да прецени "каква е ситуацията около тези смущения".
"Ще поканя проф. Михаил Константинов, качествата на когото не мога да оспоря, на един разговор и публично ще оповестя становището, мнението и решението си", добави премиерът.

От БСП вече категорично настояха за отстраняването на Константинов, точно с мотива, че е изразил политическо пристрастие и е загубил доверие.

Проф. Константинов бе назначен за председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД в края на октомври миналата година, като от ГЕРБ многократно изтъкваха качествата му. Преди това известният математик бе в ЦИК, първоначално от квотата на СДС, а после и от тази на РЗС.

"С оглед публичната дейност на г-н Михаил Константинов ние имаме сериозни резерви към оглавяваната от него фирма "Информационно обслужване", коментира днес и Радан Кънев, член на ръководството на ДСБ, цитиран от БГНЕС.
"Прекият граждански контрол от организации с доказана компетентност трябва да се намеси тук, това е по-важно, сменен или не Михаил Константинов, тази стъпка е задължително да се направи", добави Кънев.

"При нас пристига информация, че не само Константинов, но има и други служители в "Информационно обслужване", които са натоварени със задачата да направят така, че да изкривят изборния резултат", заяви и лидерът на ДСБ Иван Костов, но не посочи имена.

От "Атака" обявиха, че ще настояват за присъствие на всички партии, участници в изборите, в "Информационно обслужване".

Мислих, че господин Местан е нормален политик, но очевидно само съм мислил така”, коментира междувременно самият Михаил Константинов пред Mediapool.
"Естествено, че смятам Тройната коалиция за много вредно явление, защото тя беше такава. И да – ще направя всичко възможно, с всички политически средства да не се връщат на власт", повтори математикът, но подчерта, че не става дума за други, освен политически средства.
"Само човек, който смята на изборите да лъже и да маже, само той може да обвинява друг, че ще прави същото. Машинации в “Информационно обслужване” няма да има", категоричен бе Константинов.

По-късно Лютви Местан отговори с думите: "Интересен е въпросът, предвид на "уговорката" на проф. Константинов, че ме е мислел за "нормален политик", дали се е усъмнил в политическата нормалност и на г-н Станишев и г-н Иван Костов, които също изразиха съмнения в безпристрастността му и на целия състав на "Информационно обслужване. Собствено, аз не се съмнявам в нормалността на г-н Михаил Константинов като обикновен партиен пропагандатор".