По време на разговора двамата са обсъдили дейността на дружеството до момента. Премиерът и проф. Константинов са се обединили около позицията, че изборният процес трябва да се проведе честно и прозрачно и че всякакви съмнения относно манипулация на вота не трябва да се допускат.

Пред председателя на Съвета на директорите на дружеството премиерът Марин Райков е изразил позицията си, че държавните служители имат същите политически права, каквито имат всички останали български граждани и право на свои политически убеждения. Тези от тях обаче, с по-видими за обществото функции, би трябвало да се въздържат от изявления или от стъпки, които биха могли да бъдат изтълкувани като демонстративна проява на партийна пристрастност, е посочил министър-председателят, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По време на срещата премиерът е определил като категорично недопустими изявленията, направени от проф. Константинов по повод политическите конфигурации, които той не би подкрепил.

Както е заявил вчера, в момента, в който е готов, министър-председателят Марин Райков ще обяви публично становището и решението си по казуса, информират от МС.

Как се стигна до този разговор

Няколко партии се обявиха за промени в ръководството на държавната фирма, преброител на изборните резултати. Най-големи съмнения политическите сили имат именно около проф. Михаил Константинов. 
На среща с премиера Райков от ДПС вчера изразиха "притеснения от публичните ангажименти на проф. Константинов, който заяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи". Искаме да знаем - какво е имал предвид. Това поражда основателни съмнения, че той би бил обективен при изпълнение на служебните си задължения като председател на "Информационно обслужване", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Лидерът на левицата Сергей Станишев пък изтъкна, че проф. Михаил Константинов е пристрастен към ГЕРБ, при чието управление той бе назначен.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити днес Константинов и подчерта експертните му качества и дългогодишното му членство в ЦИК. По думите на Цветанов "експертите никога не биха си позволили да нарушат закона и не биха нарушили моралните си качества".

Самият проф. Константинов заяви по-рано днес през деня следното: "Гарантирам, че бъдещите ни действия ще са същите - пълно съответствие между документите и резултатите. Лъжец и клеветник е всеки, който твърди, че в досега произведените избори има такива несъответствия и този, който твърди, че такова нещо може се случи."

И още от него:
"Който ми донесе документ за това, то аз ще преведа по сметката във Фонда за лечение на деца в болница чек за 10 000 лева - ако в тези документи се намира и една единствена грешка, която да променя резултатите."

Константинов още вчера се оправда с думите, че просто е искал да каже, че никога няма да гласува за БСП и ДПС и е изразил позицията си на гражданин.