Месо и месни продукти с изтекъл срок на годност и без документи бяха задържани в складовете на фирма "Саф Магелан" АД в Пазарджик и в предприятието "Анона" ООД в Плевен.

Има съмнение, че количествата в плевенското предприятие са били за преопаковане, при което се удължава срокът им на годност, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

За всички останали продукти, спрени от продажба в началото на акцията на ветеринарните инспектори, са били представени необходимите документи. Те са освободени за реализация след допълнителна проверка на произхода и срока им на годност.

При разпоредената от генералния директор на НВМС Йордан Войнов допълнителна проверка са били инспектирани 2717 склада за съхранение и търговия на суровини и храни от животински произход, предприятия за преопаковане, търговски обекти и заведения за обществено хранене.

Конфискувани за унищожаване в екарисаж са 2766, 88 кг. колбаси, птичи продукти и др. Ветеринарните инспектори са съставили 23 акта за нарушения, сред които липса на документи и идентификационна маркировка, изтекъл срок на годност, липса на етикети и др.