По примера на вътрешния министър Цветан Цветанов, който често обяснява как му е хрумнало името на поредната акция на МВР, Найденов уточни, че необичайното й име се дължало на факта, че на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета",  предаде  "Фокус. 
Преди седмица той използва подобен жаргон, но в закана срещу спекулата с цената на хляба: „Ние не можем да хванем всички, но когото  хванем, дупе да му e яко", заяви тогава земеделският министър.

Днес премиерът Бойко Борисов поздрави както него, така и вътрешния министър Цветан Цветанов за проведената в синхрон операция за предотвратяване на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.
"Това е поредната, стотна сигурно акция, която спасява българските потребители и показва до какви далавери се е насочил деструктивният дух на някои бизнесмени", заяви пред БГНЕС министър-председателят.

Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти от суровини, предназначени за унищожаване" - общо в 11 обекта на територията на София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Перник и Плевен, уточниха от МВР. Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник – 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай – около 1,5 тона.

„Става дума за отпадъци от колбаси, които би следвало да бъдат унищожавани, а се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират като се предлагат на българския пазар”, обясни Найденов.

Самият факт, че провеждаме тази операция, означава, че сме имали съмнения, че би могло да има и подобни продукти в търговската мрежа, каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред "Фокус".
 
Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията „ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко”, категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.

Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта „Стара планина” за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба. „Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите”, коментира министърът.

Девет стандарта за 20 месни продукти от свинско, говеждо и пилешко месо влязоха в сила от 2 август 2010 г. Общото за месните продукти, направени по новите стандарти под името "Стара планина", е, че в тях е забранено влагането на соя, картофено нишесте и фибри, консерванти и оцветители. Първите месни продукти по този стандарт вече са на пазара. Засега 12 месопреработвателни предприятия от общо над 400 са закупили утвърдения стандарт.