Официалните позиции на четирите ведомства са по повод на разпространена по-рано днес в медиите информация от партията на Меглена Кунева, че четири министерства са разделили 17 млн. лв. бонуси въпреки изричната забрана на премиера Бойко Борисов.

От МТСП припомнят, че през юни 2012 г. с постановление на Министерски съвет  е извършена промяна в бюджета, като са увеличени с 4.272 млн. лева разходите за заплати, други възнаграждения и осигуровки за сметка на други разходи на служителите. Средствата бяха насочени за увеличение на трудовите възнаграждения на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане с до 20 процента от 1 юли 2012 г., предвид изоставането спрямо други възнаграждения, допълват от министерството.

МРРБ не е раздавало 13-та работна заплата или бонуси в края на 2012 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. В резултат на постъпило по Закона за достъп до обществена информация питане от Движение "България на гражданите" на 4 декември 2012 г. МРРБ е отговорило на поставени въпроси за общ брой служители, размера на средната брутна заплата в министерството и второстепенните разпоредители, най-ниското и най-високото брутно месечно възнаграждение в тях. Политическият кабинет също не е получавал 13-та работна заплата или бонуси.

"Нито един служител на Министерството на здравеопазването не е получавал бонуси или допълнително материално стимулиране, откакто съм министър",  каза пък министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в изявление пред журналисти. Тя увери, че не са давани бонуси включително и на служителите, работещи във второстепенните разпоредители с бюджетни средства.

От партията на Кунева са поискали от Министерството на здравеопазването справка по Закона за достъп за обществена информация и от нашия отговор е видно, че до 30 септември 2012 г., а гарантирам, че и след тази дата, никой не е получавал бонус или допълнително материално стимулиране, каза още Атанасова.

По думите й всички средства, които допълнително са постъпили в бюджета на МЗ през октомври миналата година, са били за увеличаване на заплатите на работещите в държавните психиатрични болници и в центровете за трансфузионна хематология, като техният размер е бил 342 000 лева.

Министерството на земеделието и храните не е изплащало бонуси или други допълнителни възнаграждения върху заплатите на служителите през 2012 г., съобщава пресслужбата на ведомството. Разпространената в медиите информация за това не отговаря на истината, посочват от министерството.