Вчера той уточни, че пари няма да връщат само служителите на по-ниски нива в държаваната администрация.

Министерството на финансите обаче отказа да съобщи каква сума е събрана в специалната сметка. Тя ще бъде обявена в сряда на редовното заседание на Министерски съвет.

Пръв, още вчера, бонусите си върна зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Той е получил 18 480 лева за участието си във фонда за ядрено регулиране.

МФ
Днес министър Симеон Дянков съобщи, че във ведомството не са раздавани коледни бонуси или 13-та заплата, но по време на цялата 2011 г. отделни екипи от служители са получавали допълнителни възнаграждения за постигнати добри резултати съгласно Закона за държавния служител и постановление на МС. За цялата година общата сума на тези възнаграждения е 233 725 лв., уточни той, цитиран от БТА.

Дянков посочи и основанията: проявен професионализъм и личен принос към определени задачи като оттеглянето на България от проекта "Бургас-Александруполис", уреждането на дейността на НДК, разработването на държавния бюджет за 2012 г., сертифицирането на европейските проекти, въвеждането на гъвкавото работно време в администрацията и повишаването на кредитния рейтинг на страната.

"Допълнителните възнаграждения не са допълнителна тежест към държавния бюджет, защото са отпуснати от реализирани икономии от средствата за работна заплата", отбеляза той и уточни, че към края на 2011 г. МФ е реализирало икономии в размер на 9 206 000 лв. и ги е върнало на държавната хазна. За 2010 г. пък са върнати 8,5 млн. лв. от предвидените му разходи.

"Надявам се скоро да приемем промените в Закона за държавния служител, които ще регламентират начина на получаване на бонуси и ще лимитират сумите (процента от заплащането, което може да е бонус) за много по-голяма част от администрацията. Може би е донякъде моя вина, че този закон е закъснял, но факт е, че той е вече в парламента", добави вицепремиерът. По думите му трябва да се премахне практиката да се раздават бонуси от приходите от административни такси и глоби. Ще се подобри системата за оценка на служителите, а работата им ще се оценява по ясни критерии, увери той.

МИЕТ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не е получавал бонуси или каквито и да е други форми на допълнително материално стимулиране в рамките на мандата си, съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от БТА. Средствата, които е получил над заплатата си, са по силата на Закона за безопасно използване на ядрената енергия - от фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" и фонд "Радиоактивни отпадъци". Парите, получени от тях, той е дарил още през миналата година за лечение на дете, болно от детска церебрална парализа. Министърът е декларирал необходимото по темата пред премиера.

Членовете на политическия му кабинет са възстановили средствата, начислени им в рамките на фонд "Работна заплата" за добра работа и извънредно работно време. За зам.-министър Иво Маринов те са 10 195 лв., зам.-министър Делян Добрев - 12 769.37 лв.. Началникът на политическия кабинет е превела 9 935 лв. във Фонд за лечение на деца към МЗ.

МТСП
"От моя политически кабинет единствено зам.-министър Валентина Симеонова е взела около 4000 лева бонуси, които вече е върнала", заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Началникът на кабинета също е върнал около 4000 лева, парламентарният секретар на министерството - 3200 лева", допълни той.
Младенов изтъкна, че лично не е получавал никакви бонуси, нито от икономии от фонд "Работна заплата", нито от участието си в надзорни и управителни съвети. "Аз не обичам да взимам, а да давам". Така запазвам служителите на работа, тъй като заплатите им са ниски", каза още Младенов и уточни, че получените допълнителни средства на служители са от глоби.

МРРБ
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че не е получавала бонуси или допълнителни възнаграждения, откакто заема поста. Тя обаче уточни, че тази сутрин е превела по набирателната сметка 1400 лева, които е взела в качеството й на зам.-министър. Същото са направили и членовете на политическия кабинет на министъра.
Настоящият президент Росен Плевнелиев обяви, че като министър на регионалното развитие не е взимал нито лев бонуси.

МЗ
Двамата действащи зам.-министри - Десислава Димитрова и Кирил Добрев, както и останалите членове на политическия кабинет на Министерството на здравеопазването са върнали допълнителните средства, получени през 2011 г., съобщиха от пресслужбата на ведомството. Оттам обаче не уточниха за какви суми става дума, но подчертаха, че министър Стефан Константинов не е вземал никакви допълнителни средства през миналата или по-миналата година.
От ведомството допълват, че нямат информация как е постъпила с допълнителните средства, които е получила, третият зам.-министър Гергана Павлова, който беше отстранена от длъжност миналия месец.

МЗХ
Висшите чиновници в Министерство на земеделието са върнали 1800 лева, предаде БНР. От фонд "Земеделие", където са раздадени 1 000 000 лева бонуси, отказаха да отговорят на въпроса дали и колко от тях трябва да бъдат върнати, тъй като там допълнителни пари са вземали и служителите на по-ниско ниво. Те, както каза премиерът в четвъртък, не трябва да възстановяват средствата.

МП
Вчера министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че се надява членовете на кабинета на предшественичаката й Маргарита Попова доброволно да върнат своите бонуси, защото тя няма как да ги задължи. Ковачева съобщи, че само за три месеца през 2011 г. те са взели близо 38 000 лв. Самата Попова обаче коментира, че не би ги призовала да връщат парите.

МТИТС
В транспортното министерство е разпределена до една заплата допълнително на заместник-министри, началник кабинет и служители – отличници.

МВнР
В министерството са изплатени бонуси на два пъти през миналата година, на стойност над половин милион лева. Един от заместник-министрите е взел към 3 хиляди лева, най-ниските бонуси са били за около хиляда лева, пише "Дневник".

Министър Цветан Цветанов беше категоричен, че в МВР не са давани никакви бонуси. Вероятно има предвид висшето ръководство на ведомството, тъй като в МВР са раздадени близо 520 индивидуални и колективни награди на обща стойност 58 000 лева.

Министърът по еврофондовете - Томислав Дончев, също заяви, че той и заместниците му не са вземали бонуси.

Междувременно БСП изпрати сигнал до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси списък с имена на зам.-министри, които, според партията, са получавали допълнително пари в разрез със закона.