Те ще станат съответно 925 лева и 720 лева за двете специалности, съобщи пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов след проведеният днес протест на студенти и кандидат-студенти от Медицинския факултет. Те възроптаха срещу високите годишни такси за обучение, приети с постановление на Министерския съвет на 27 май, предаде БТА.

Игнатов уточни, че утвърдените тогава такси от правителството - от 2713 лева за бъдещите лекари и от 1443 лева за медицински сестри, са били предложени от Академичния съвет на СУ. Дотогава те са били съответно 1096 лева и 664 лева.

"След като Академичният съвет на СУ поиска намаляване на таксите, защото имало техническа грешка, преди месец започна съгласувателна процедура с министерствата, която трябва да приключи днес", добави министърът.
Той уточни, че днес се очаква последното съгласуване с Министерството на финансите, за да може намалените такси да бъдат приети на предстоящото заседание на правителството.
Игнатов отбеляза, че тъй като има академична автономия, таксите на висшите училища не се определят от министерството и не могат "да бъдат диктувани по никакъв начин от образователния министър".

Министър Игнатов коментира, че когато се повишават таксите във висшите училища, ще има отлив от кандидати в тях. Той съобщи, че от новата академична година държавната издръжка за един студент по медицина ще бъде 8140 лева, като тази сума ще бъде еднаква за всички медицински университети. За професионалното направление "Здравни грижи" във висшите училища държавната издръжка за един студент ще бъде 4200 лева от новата учебна година.

"Още нямаме положителна акредитация за обучението на медицински сестри в СУ и това може да доведе до проблем", съобщи още Игнатов. 
"Министърът на образованието Сергей Игнатов може да поиска отнемането на акредитацията на СУ "Св. Климент Охридски”, тъй като висшето училище обучава медицински сестри без да има акредитация за това", уточни пред БГНЕС Мария Фъртунова - шеф на Дирекция "Висше образование” във ведомството.
Според нея министърът все още не е предприел мерки, защото от Алма Матер са дали уверение, че ще си получат акредитацията. Освен това, той проявява колегиалност, защото, както сам припомни, кариерата му е започнала там, коментира Фъртунова.

Очаква се Националната агенция за оценяване и акредитация да се произнесе за акредитацията на СУ най-късно до есента. Ако такава не му бъде дадена, ще се наложи студентите да се местят в други медицински висши училища.


Вижте видео от изявлението на министър Игнатов