Вчера зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че печатните медии трябва да се саморегулират в специално разписан закон. Той подчерта, че за да не бъде обвинен в желание за цензура, е готов да инициира поредица от срещи с двата издателски съюза и ако те напишат закона, е готов да го внесе.

"Не съм казвал, че ние ще изготвяме закон, защото точно това се получи, веднага всички коментираха, че ние искаме да ограничим свободата на словото. Свободата на медиите не се ограничава от политиците, а от собствениците на медии", коментира Велчев днес пред журналисти, цитиран от БНР.

Той беше категоричен, че не можа може всеки да има възможност да оклевети другиго, без да носи отговорност.

Според него, ако трябва нещо да се промени, това е в Конституцията - медиите да станат официална четвърта власт. За да се промени Конституцията обаче, са нужни подписите на 160 депутати.

"По този начин няма да има намеса във властите, защото е недопустимо партии или депутати да имат медия, да не говорим и за съдии. Въобще, хора, които участват в трите власти, не могат да участват в четвъртата власт. Както аз не мога да се намесвам в работата на правораздаване, съд, прокуратура, както не трябва да се намесват народните представители в изпълнителната власт, така не би трябвало по никакъв начин те да се намесват и в медиите", добави депутатът от ГЕРБ.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски има няколко вестника, които се водят собственост на майка му Ирена Кръстева.

Велчев припомни, че преди около две години организирал кръгла маса по темата, но издателите не предприели нищо и въпросът останал висящ.

Депутатът от ГЕРБ се обяви и срещу свободното движение на журналисти в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали личното пространство на депутатите.

Парламентът може да си им ТВ канал

Нов телевизионен канал, който да предава заседанията на парламента, може да бъде създаден догодина - тази идея одобриха депутатите на временната комисия, която изготвя новия правилник на Народното събрание. Предложението дойдо от Светослав Белемезов от АБВ.

Неговата идеята беше заседанията да се предават пряко по парламентарен телевизионен канал на БНТ, но в хода на дискусията се стигна до извода, че може парламентът да си направи собствен телевизионен канал, който да е на отделна честота и да покрива цялата страна.

Не бяха обсъдени обаче конкретни въпроси, като колко пари ще трябват за техника, оборудване и персонал, затова все още не е окончателно решено какъв избор ще бъде направен.

Днес директорът на БНТ Вяра Анкова беше повикана в НС да обясни дали БНТ има ресурс да разработи подобен тв канал за парламентарните заседания. Тя заяви, че най-голямата трудност е финансирането, освен техническата страна на въпроса. Според нея не е добра идеята финансирането да идва директно от бюджета на НС, защото за предаванията извън директните излъчвания винаги ще има съмнения за недобра журналистическа работа.
Тя обаче бе категорична, че няма смисъл каналът да е само на парламента, защото той има само в три дни заседания.

В крайна сметка не бе взето окончателно решение.

Парламентарни телевизии в Европа има в Гърция, Испания, Унгария, Полша, Литва, Великобритания, Шотландия. Европарламентът също им ТВ канал.