В групата на първокурсниците в УНСС във Facebook има множество молби за помощ по време на изпит и се оказва, че преписването с модерните технологии е масова практика, откриват репортери на Нова телевизия.
 
Те се свързват с хора, които предлагат решаване на задачи срещу договорена сума, представяйки се за студенти, които искат да си купят изпита по математика за първи курс. Получават положителен отговор веднага.

Схемата е лесна - тестът се снима, изпраща се на математиците, а те пращат решените задачи по същия начин с указания. Цената е 60 лева за шестица. Парите се превеждат и следва изпитът.

Подставено лице е в изпитната зала. Вариантът, който се е паднал в изпитната зала, се снима с телефон и се изпраща. Първата решена задача идва след три минути, останалите - 10 минути по-късно.

Оценката, която журналистическият екип получава обаче, е четворка, защото първата задача се оказва грешна. Следва рекламация, но математиците се оказват честни и връщат ресто.

На личната среща репортерът се разкрива и пита кой решава задачите на студентите и защо. Въпросният човек обаче отрича всичко.  

Експериментът показва, че контрол няма, а изпити вероятно се купуват постоянно. От УНСС обаче отказват всякакъв коментар.