Хората блокираха централния булевард и площада пред сградата на правителството, като много от тях пристигнаха с автобуси от цялата страна, развявайки червено-жълти македонски знамена, съобщиха "Фокус" и БТА. 

Протестиращите обвиняват властта, че е погазила демокрацията и се заканват, че останат на площада, докато премиерът Никола Груевски не се оттегли.

Хората скандираха: "Сбогом, Груйо" и "Груйо, отивай си". Опозиционерите държаха в ръце плакати със зачеркнатия образ на министър-председателя и с лозунги „Сбогом Никола“ и „Цензурата е забранена“. Митингът на обединената опозиция в Македония премина спокойно и без никакви инциденти.

Вижте снимки>>>


Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев призова за едноминутно мълчание за загиналите полицаи в Куманово и в знак на подкрепа на силите за сигурност.

"Изпращам ясно послание в името на всички, които сме се събрали тук: македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, босненци – от всички етнически общности в Македония, от различни краища на страната, от различни сдружения и организации, от различни политически партии и различни политически определения: Груевски, не отлагай. И сам виждаш, че твоето приключи. Заминавай си!“, каза Заев.

По думите му, заедно с Груевски оставка трябва да подадат и главния прокурор Марко Звърлевски, както и прокурорът за организирана престъпност Йован Илиевски.

"Единственото решение на кризата е оставка на Никола Груевски. Необходимо е постигането на политически договор за формиране на преходно правителство, която да имам мандат да създаде условия за организиране на свободни и честни предсрочни парламентарни избори“, заяви още опозиционният лидер.

Демострантите поискаха оставката и на министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров. Пред протестиращите излезе журналистът Огнен Янески, който беше организатор на хуманитарната акция за операцията на 10-годишната Тамара, която почина преди да й бъдат отпуснати пари за операция в чужбина.

Днес Тамара не е сред нас, а виновникът за това има име: Никола Тодоров. Оставка“, заяви Янески.

Според повечето оценки, това е най-дълбоката политическа криза в страната след отделянето й от бивша Югославия преди 24 години.

Протестът бе подкрепен от над 15 политически партии и десетки граждански сдружения. Евродепутати също пристигнаха да подкрепят протеста на македонските граждани. Сред тях бе и председателят на ПЕС Сергей Станишев, който също говори пред демонстрантите.

Вашето послание е ясно. Вашето послание е, че вие искате мир. Чух, че много години нямаше свобода на словото. Но това повече не е приемливо. Чух много хора, които са провъзгласени за врагове, тъй като имат различно мнение. Това е неприемливо. Искам да изразя своите съболезнования до семействата на всички, които загинаха в Куманово“, заяви Станишев.

Малко преди 19 ч. протестът приключи и хората се разотидоха. Част от демонстрантите обаче остават пред сградата на правителството на палатков лагер.
Зоран Заев съобщи, че около 4000 активисти са изразили готовност да продължат митинга на булевард "Илинден" срещу централния вход на сградата на правителството.

Социалдемократите възнамеряват протестите да продължават всяка вечер, докато не бъде изпълнено искането им за оставка на Груевски и цялото правителство.

Управляващата в Македония консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ организира утре общонароден митинг "в подкрепа на стабилна и силна Македония". Груевски вече заяви, че няма да подаде оставка от премиерския пост.