Той похвали държавата за изпълнението на реформите от диалога на високо равнище с Брюксел, пишат македонски медии, цитирани от БТА.

Скопският вестник "Дневник" отбеляза, че Фюле е признал, че е загрижен за политическата ситуация в страната.
Македонските политици дестабилизират положението и парламентът в Скопие до края на годината е длъжен да приеме редица закони, смята комисарят, цитиран от БГНЕС.
Той поиска от политическите партии да намерят начин за преодоляване на проблемите, които разделят обществото по етнически принцип.
В тази връзка трябва да се зачита Охридското споразумение, подчерта Фюле. Той е доволен, че в парламента е предложен законопроект за декриминализация на клеветата, което ще доведе до повече свобода на медиите.

Еврокомисарят се надява на позитивна оценка за напредъка на Македония в доклада на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 10 октомври, отбелязват македонските издания.

Териториалните претенции на северния съсед към Гърция са по-голям проблем от спора за името, заявил лидерът на гръцката опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас на конференция в рамките на Международния панаир в Солун, пише днес македонският вестник “Вечер, цитиран от "Фокус". Водачът на гръцката радикална левица е заявил още, че той и неговата партия са настоявали за червени линии още преди 20 години, заради опасността от Македония, чиято цел е да се разшири до Егея.
„Толкова години не виждаме, че с нарастването на национализма и тук и там, от другата страна се създават реални проблеми. Ако не се сложи край на тази иредентистко институционално поведение на съседната страна, какво значение има името? Ако продължават да посочват в конституцията си, че искат да се разширят до Егея? Това е същността на проблемите”, заявил Ципрас.

"Утрински весник" излезе със заглавието "България би могла да шантажира Македония и Сърбия". Позовавайки се на коментар на радио "Дойче веле", изданието коментира, че България иска да използва приближаването на Македония и Сърбия към Европейския съюз за решаването на някои открити двустранни въпроси.

Неотдавна министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че България трябва да дефинира насоките на своята политика към съседите в рамките на процеса на евроинтеграция на държавите от Балканите, без да даде подробности за детайлите в тези насоки, коментира "Дойче веле".

За добросъседските отношения вчера говори и премиерът Никола Груевски, заявявайки, че македонският принос не трябва да се сведе само до спора с името. Правителството остава посветено на бързо решаване на спора и на двустранни контакти с Гърция, които през последните години почти изобщо ги няма, заяви македонският премиер.