Причината са десетки жалби на земеделски производители и собственици на земи от страната, в които се сигнализира за опити за злоупотреби и порочни схеми при отдаване под наем на плодородни имоти без тяхното знание и съгласие.

Проблемът възникна заради промяна в Закона за арендата, направена буквално в последния работен ден на 43-ото НС, с която отпадна изискването за предоставяне на скица на имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Според Манолова според българския закон за арендата няма проблем да отдадеш чужд имот под наем без знанието на собственика. От тази възможност са се възползвали измамници, които са преотдали помежду си чужда земя срещу арендна вноска, която разбира се може да бъде плащана или неплащана между тях, каза омбудсманът.

Това се случва обикновено при т. нар. "бели петна", където собствениците не проявяват инициативност. Поради неточна информация обаче са засегнати и обработваеми земи.

Според Манолова от проблема са засегнати стотици хиляди декари.

Заради множеството сигнали за нарушения Министърът на земеделието нареди на областните дирекции Земеделие, всички договори, предоставени за регистрация в общинските служби по земеделие, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собственика на имота или наличие на пълномощно от собственика.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите изискват допълнителни доказателства. Ако поисканата информация не бъде предоставена, общинската служба не регистрира договорите и уведомява Районната прокуратура.

Към момента, такива действия са предприети в 79 случая.