Тези правила могат да залегнат в новия изборен закон.

Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс заради големия брой предложения от граждански организации, коментира пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП).
Тя обсъди с представители на над 60 неправителствени организации промени в изборните правила.

Сред предложенията на БСП са да се въведе машинно гласуване, да се облекчи регистрацията на независими кандидати за народни представители, да се въведе преференциално гласуване, да има повече експерти в състава на ЦИК.

Преди дни Манолова пресметна, че инвестицията за купуването на специалната техника за гласуване е 4,5 млн. лв.
Машинното гласуване става чрез клавиатура, на която се набира кодът на избраната партия.


За връщане на преференциалния вот и мажоритарния избор, както и за задължително гласуване настояха гражданските организации.

Таня Цанева от ГИСДИ предложи да се промени изискването за броя подписи за издигане на независими народни представители.

„Искаме ясно определение в Изборния кодекс на понятието „недействителен глас". На последните избори има 18 000 такива. Настояваме да се спазва законът и избирателните секции да не са за повече от 1000 души. Изборният кодекс да не забранява на НПО да извършват и екзитпол", предложи тя.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда настоя за възстановяване на преференциалното гласуване не само за парламентарни, но и за местни избор.
Според нея в Изборния кодекс трябва да се предвиди повторно преброяване на бюлетините в секции, в които има отчетени над два пъти повече недействителни гласове спрямо средното за страната.

Тя поиска ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера, който се използва при обработването на резултатите.

Елена Ваташка от сдружението на футболните фенове предложи или напълно отпадане на субсидията на политическите партии или редуцирането на парите до 50-60 евроцента на глас и направи паралел с Германия, където един глас струва 80 евроцента.

"Ще направим жива верига около НС и няма да ви пуснем да излезете, докато не приемете нашите закони, държим на нашите предложения и не искаме да се включваме във вашите сценарии", категорична бе Ваташка, цитирана от БГНЕС.

Тя предложи да няма никакво гласуване в чужбина - право да гласуват да имат само тези хора, които плащат данъци и отглеждат децата си в България.

От Обществените съвети на българите в чужбина обаче смятат, че всички български граждани трябва да имат еднакви права за гласуване. Те поискаха отделен избирателен район за гласоподавателите извън границите на страната. Предлагат и облекчена процедура за откриване на секция в чужбина, предаде БТА.

"Зелените" искат да няма праг за преференцията, да се намали финансовият ценз за участие в изборите, както и подписите за регистрация за вота - те да бъдат равни на необходимия брой за съдебна регистрация на партия, т.е. 2500 подписа.

Граждански организации поискаха срокове за промените в изборния кодекс. Мая Мянолова не се ангажира с такъв срок.

"В екстремно изпълнение не мога да участвам", каза тя.

Левицата ще предложи да се създаде парламентарна комисия на паритетен принцип, която да изработи новите изборни правила.

"НПО ще направят предложенията си, ние ще ги обобщим и ще започнем да ги разписваме в отделните глави на Изборния кодекс, след което те ще участват в корекциите, в обсъждането, с нови предложения, с оценки", каза Манолова.