Народните представителите от автентичното ДПС се обърнахме към министър-председателя и главния прокурор с молба за спешна среща, за да призовем да не се допуска употребата на държавните институции с цел сплашване, разправа и възпрепятстване на свободата на изразяване. Това каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров в изявление за медиите в централата на партията.

Той прочете декларация на народните представители от ДПС (без Пеевски и група) по повод масови проверки на органи на МВР - Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Комисията за противодействие на корупцията, Агенцията за държавна финансова инспекция и Националната агенция за приходите, на физически лица и техните семейства, фирми и бизнеси на членове и симпатизанти на ДПС, както и общини, управлявани от ДПС.

Чакъров заяви, че очакват обаждане от кабинета на главния прокурор във връзка с това, което са изнесли като информация.

"Проверките и натиска са множество. Без изключение всички наши близки от нашето семейство са подложени на проверки от НАП, всички наши кметове са подложени от АДФИ, привиквани са наши активисти да задават обяснения в МВР, че уж са купували гласове за местните избори. Активирани са и кметове на общини от ГЕРБ. Не мога да съобщя имената, защото след това започва натиск върху тези наши членове и симпатизанти. Има уволнения и в горските стопанисва", допълни Джейхан Ибрямов.

Призоваваме държавните институции и държавните служители да не се поддават на заплахи и натиск, каза Чакъров. Споменатите институции се превръщат в политическа бухалка за саморазправа и репресии, коментира той. Ще защитим всеки един наш член, симпатизант и активист, заяви още Чакъров.