В понеделник определеният за служебен премиер Димитър Главчев ще трябва да представи състав на служебен кабинет. Това стана ясно в четвъртък, след като държавният глава Румен Радев му възложи да представи състав на служебно правителство. 

При успех изборите ще са на 27 октомври, каза президентът.

Държавният глава отбеляза, че той ще издаде указ за назначаване на служебното правителство и същия ден кабинетът ще положи клетва пред Народното събрание.

Румен Радев даде ясно да се разбере, че за да се справи с новта задача Главчев ще трябва да предложи "внимателно обмислени промени в състава на правителството".

Ако се съди по отказа му да подпише указа за служебното правителство, предложено от предишни кандидат - Горица Грънчарова-Кожарева, заради присъствието в него на настоящия служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов, то става ясно какви промени очаква да види президентът във втория служебен кабинет "Главчев". 

Избраният отново за служебен министър-председател заяви на медиите да се заредят с търпение до понеделник, когато ще научат "какви промени и дали ще има промени в проектокабинета". Димитър Главчев не отговори конкретно на въпросите дали ще смени Калин Стоянов, но направи важно уточнение: "Следя какво се случва в обществото. Ще предприема действия за успокояване на политическата обстановка".

А политическата обстановка действително е нажежена и макар да изглежда нелепо това да е заради един човек, сякаш се случва точно това - политическите сили (с малки изключения) вкупом се обявиха за смяната на Калин Стоянов, когото масово свързват със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. 

Самият Стоянов преди дни заяви, че в тази ситуация би било най-добре да запази поста си.

Някои партии, разбира се, направиха и по-комплексни изводи. "Да, България" (част от ПП-ДБ) например изтъкна, че "повторната номинация на Димитър Главчев за служебен премиер е резултат от неспособността на политическите сили в българския парламент да постигат съгласие и мнозинства за важни политически решения".

БСП заявиха, че за тях Главчев "не е удачният кандидат", тъй като по мнението им не може да е гарант за безпристрастност. Но в същото време се съобразяват с ограниченията, наложени от Конституцията. 

Председателят на ИТН Слави Трифонов е категоричен, че "максимално бързо трябва да се ходи на избори, за да може да се стабилизира състоянието на страната". Според него Калин Стоянов е поводът, а Конституцията била причината за създалата се ситуация.

И Трифонов, и БСП се обявиха за връщане на Конституцията, отпреди промените, "за да не изпадаме в тези унизителни състояния" със служебните кабинети. "Както и да премахнем този грозен термин - "домова книга" от речника на българската политика."