Служители в пощата на бул. "Ген. Скобелев" се усъмнили в пратка до дипломата и в 9,30 ч. се обадили в 4-то Районно управление, съобщи "Фокус".
Районът бе отцепен, спряно бе и движението в част от локалното платно около сградата.

Не е открито взривно устройство в пратката, съобщи близо два часа по-късно шефът на Столичната дирекция на полицията комисар Валери Йорданов, цитиран от Дарик радио. По думите му плика е стоял в пощенския клон от два дни и е бил открит тази сутрин.

Подателят е от България, но засега името му не се съобщава, съобщи БГНЕС.
Пратката е с размер А4, уточни междувременно Тодор Бобев, директор на дирекция "Сигурност" в Български пощи, цитиран от БНР.  В нея е имало вратовръзка, съобщи Валери Йорданов пред "Фокус". Тя е представлявала подарък за посланика с прикачен към нея текст. Това, което е събудило съмнението на служителите в пощата, е било обяснението върху плика, че той трябва да се отвори лично от посланика. Вследствие на това обстоятелство веднага е подаден сигналът в МВР.
В рамките на час и половина са били ангажирани силите на полицията по случая. Пратката е отворена на място след като е отцепен районът около пощата и е спрян достъпът до пощенския клон.

Заради случая със съмнителната пратка  "Български пощи" въвеждат най-високото ниво на контрол и сигурност "код червено" по европейската категоризация, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от БТА. Всички пратки ще минават физически и технически контрол през скенер.
Министърът инспектира днес сортировъчния център на „Български пощи".

За последните четири месеца са регистрирани 41 пратки, в които рентгенът е засякъл различни оръжия и една граната, каза Тодор Бобев.

Всички пратки, които постъпват в българския разменно-сортировъчен център, преминават на техническа проверка чрез рентгенова апаратура, обясни Теньо Тенев, мениджър на Сортировъчния център във "Враждебна".
Уредът е засичал най-различни предмети, сред които пушки, саби, ножове, монети с нумизматична и историческа стойност. Преди около пет месеца техниката е открила и бомба тип бухалка. Проверката на една пратка отнема секунди.

Тенев каза, че през центъра са минали и спирани различни видове наркотици, сред които най-често амфетамин.

Преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов призова за повече бдителност в пощите и куриерските служби заради бомбените заплахи в Гърция и европейски страни.

Тази седмица в Атина избухнаха няколко колети-бомби в посолства, а други бяха обезвредени. Пакет имаше и в българската мисия, който бе детониран от сапьори. Колети бяха изпратени до френския презиент Никола Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел, италианския премиер Силвио Берлускони и европейски институции. Вчера бяха открити няколко бомби и в куриерска служба в гръцката столица.

На 2 октомври два фалшиви сигнала за заложено взривно устройство в Столична община евакураха работещите в сградата по обед. Сигналите за бомбите бяха получени от анонимен мъжки глас.