"Ако изборите бяха честни, ДОСТ щеше да бъде в парламента. Ако България е правова държава, те трябва да бъдат касирани", заяви на пресконференция лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той настоя главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов да сезират Конституционния съд с искане за касиране на резултатите с мотив, че са се провели при нарушения на Конституцията.

Местан изтъкна, че ЦИК и игнорирала решение на Върховния административен съд (ВАС) за попълването на декларации в секциите в чужбина. 

Лидерът на ДОСТ показа решение с дата 15 март - десетина дни преди парламентарния вот, в което ВАС, разглеждайки жалба на "Обединени патриоти" и лично от Симеонов, отхвърля предложението да се задължат гласуващите в чужбина да попълват на място в секционната комисия, а не предварително декларациите, с които се задължават да не гласуват два пъти.

Въпреки това, ЦИК въведе това ново правило в последния момент преди изборите, с което вотът в чужбина, най-вече в Турция, бе затруднен.

"Това е противоконституционен образователен ценз чрез тест за грамотност. И ЦИК, и Валери Симеонов като страна по делото са знаели. И по признание на Симеонов 40 000 български граждани не успяха да упражнят правото си на глас", каза Местан.

По думите му, ако не било това ограничение, ДОСТ щял да спечели много повече гласове.

Той подчерта, че ВАС е аргументирал решението си с това, че законът казва, че гласуващите в чужбина "може" да попълнят декларацията в секцията, и не може ЦИК да го превръща на "трябва" с подзаконов нормативен акт.

"Това е най-грозната форма на дискриминация - на етно-религиозна основа. Това е особено тежко престъпление. Това е възпрепятстване на гражданите. Става по-тежко, като се прави в организирана престъпна група", каза още Местан.

Той настоя и незабавно да бъде свален депутатският имунитет освен на Валери Симеонов и на другия лидер на "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, както и да бъде поискана защитата на евродепутата Ангел Джамбазки, също от ВМРО.

От прокуратурата вече обявиха, че проверяват действията им при блокадата на границата.

Според Местан, ако се стигне до правителство между ГЕРБ и "т.нар. патриоти", ще има сериозен отстъп от евроатлантическите ценности.