Ченгел е бил информатор и поради тази причина органите на реда са си затваряли очите за престъпното му минало, пише Всекиден.

Турският бизнесмен е обявен за издирване с европейска заповед за арест на 16 септември 2009 г. от Районния съд в Констанца, Румъния, съобщиха обаче от пресцентъра на вътрешното министерство по повод "неверни данни за „покровителство на МВР” над Ениз Ченгел".

Ченгел е осъден на 3 г. и 6 месеца затвор за нанасяне на удари с нож в дясното бедро на румънски гражданин през 1993 г. Той е арестуван на 5 октомври 2009 г. в Малко Търново.
Бургаският окръжен съд му отказва екстрадиция, а Ченгел остава под „домашен арест”.
Решението на окръжния съд е потвърдено от Апелативния съд в Бургас.

С решение на съда в Констанца от 9 април 2010 г. е отменена присъдата на Ченгел, след което Бургаският окръжен съд отменя мярката за неотклонение. Така отпада и основанието за общодържавното издирване на турския гражданин, обясняват от МВР.

Катастрофиралият автобус по документи е собственост на фирма „Бургас тур 90”, която няма лиценз. Тя е отдала автобуса под наем на „Ентуртранс“, която има лиценз, съобщиха Всекиден, БНТ и "Капитал".

„Ентуртранс“ е обявена в несъстоятелност през февруари заради дългове от 3 623 000 лева.

Въпреки това тяе  продължила да извършва превози по линията София-Бургас. Собственикът на „Ентуртранс” е вуйчо на собственика на "Бургас тур 90" - 21-годишният турски гражданин Бурак Саглам, студент в Бургаския свободен университет. Дружеството "Бургас тур 90" е учредено миналата година с капитал от 10 лева.

Катастрофиралият автобус на магистрала "Тракия" е бил собственост на "Ентуртранс", но след фалита на фирмата вероятно е прехвърлен на "Бургас тур 90". По него още стоят надписите "Ентуртранс", пише "Капитал".

Според Николай Милушев, шеф на ДАИ в Бургас, "Ентуртранс" има много актове от Държавната автомобилна инспекция, съобщи БНТ.
Най-често срещаните нарушения са неспазване на разписанията, но всъщност става въпрос за нарушаване на маршрутите.

"При положение, че автобусът е нает с договор, отговорността за инцидента пада изцяло върху "Ентуртранс". Всеки момент се очаква синдиците да приберат лиценза на фирмата и да разпродадат активите, защото тя е обявена в несъстоятелност", обясни Милушев пред burgasnews.com.

Според законовите изисквания, за да бъде отнет лицензът на една такава фирма, тя трябва да има актове по две еднакви нарушения в рамките на една година, и те да са влезли в сила. Фирмата обаче обжалва в съда съставените актове и те падат.