Противници на режима в столицата започнаха офанзива за сваляне на Кадафи от власт, след като продължаващата вече шест месеца война достигна покрайнините на Триполи, посочва агенцията.

В момента в Триполи се разгръща военна операция, чиято цел е полковник Муамар Кадафи да бъде изолиран и принуден да се оттегли от властта, предаде Франс прес, като се позова на Ахмед Джибрил, говорител на Преходния национален съвет /ПНС/. Операцията започнала снощи при тясна координация между ПНС и въоръжените бунтовнически около и в Триполи, заявил Джибрил. Според него в операцията участват и ВВС на НАТО. Досега при боевете в либийската столица са загинали 31 войници от армията на режима, а 42 са били пленени, съобщи Ройтерс, като се позова на телевизия "Ал Джазира".

НАТО призна, че идентифицирането на мишени в Либия става все по-трудно, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорителя на алианса полковник Ролан Лавоа. Той обясни, че голяма част от сраженията в ситуацията сега са съсредоточени в градчета и села, което усложнява установяването на цели и нанасянето на въздушни удари по тях. Вече няма традиционна фронтова линия, както при предишни фази от конфликта, подчерта Лавоа. Говорителят на НАТО отчете, че ситуацията в Либия се променя бързо, в момент, когато бунтът срещу режима на Муамар Кадафи набира импулс. Не мога да потвърдя твърденията на противниците на Кадафи, че затягат обръча около столицата Триполи, подчерта в същото време той. Лавоа допълни, че ситуацията е станала толкова променлива през последните дни, че е трудно да бъдат проследени всички събития.

В обръщение по телевизията по-рано днес полковник Муамар Кадафи обяви, че офанзивата на "плъховете" - както той нарича либийските бунтовници - била отблъсната. В същото време високопоставен представител на бунтовниците твърди, че "битката за Триполи е към края си". На разсъмване, повече от 12 часа след началото на боевете в и около Триполи, в столицата продължаваха да се чуват изстрели и експлозии. Кореспондент на Ройтерс съобщил, че от хотела си в центъра на столицата чува стрелба с автоматично оръжие и експлозии. Активист на движението против Кадафи в Триполи съобщил, че по покривите на зданията около комплекса "Азизия", където е и резиденцията на Кадафи, са разположени армейски снайперисти. Жителите на града са уплашени, търсят начини да се спасят, има много ранени". Ройтерс подчертава, че засега няма възможност да бъде потвърдено нито едно от противоречивите сведения за обстановката в либийската столица.
Водеща по либийската държавна телевизия се появи в ефир с пистолети в ръце, предаде ИТАР-ТАСС. Тя увери, че заедно с колегите си ще защитават до край сградата на медията. "Искаме да станем мъченици", каза телевизионната водеща, докато размахваше пистолетите.

Според Асошиейтед прес въоръжените части на либийските бунтовници напредват от западно направление към столицата и фронтовата линия вече минавала на 30 километра от предградията на града.

По-рано днес близо 600 въоръжени бунтовници напуснали град Зауия и достигнали до град Джедаим. Позициите им се обстрелвали с артилерия, минохвъргачки и ракети от подразделения на армията на режима. АП посочва, че не е известно дали Муамар Кадафи се намира в Триполи.

Бившият номер две в режима Абдел Салам Джалуд, за който вчера бе съобщено, че е избягал от Либия, се обърна към племето Гедадфа, към което принадлежи Кадафи, "да свали тиранина". "Вие сте членове на гордо племе. Трябва да запазите историята и честта си. Свалете тиранина. За него ще бъде вече трудно да се измъкне, тъй като всички пътища към Триполи са под контрола на бунтовниците", заявил Джалуд в декларация, разпространена от телевизия Ал Джазира. Телевизията не даде никакви подробности къде се намира в момента Джалуд.

Малтийският кораб "Трива 1", който днес трябваше да евакуира чужденци от няколко националности от Триполи към Малта, не успя да влезе в пристанището, тъй като бе обстрелван. Това заяви говорителката на полското външно министерство Паулина Капусчинска. Водят се преговори с бунтовниците да се позволи на кораба да влезе в пристанището и да изведе безопасно чужденците, сред които според говорителката е полякиня с трите си деца.

Последна промяна в 16.00 ч.