Това се посочва в изявление на генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен, съобщи БТА. Той уточнява, че до тази дата алиансът ще продължи наблюдението на ситуацията и ако е необходимо, ще отговаря на евентуални заплахи срещу цивилните.

"Изпълнихме изцяло историческия мандат на ООН да защитим хората в Либия, да осигурим забранена за полети зона и налагане на оръжейно ембарго; операцията "Обединен защитник" е една от най-успешните в историята на НАТО", заявява Расмусен. Започнахме тази сложна операция по-бързо от всеки друг път, водихме я ефективно, гъвкаво и прецизно, заедно с партньорите ни, в това число и от региона, допълва той.

По думите му прекратяването на операцията се извършва обмислено и контролирано, след като военните задачи са изпълнени. Расмусен изразява благодарност на командването на операцията и на участвалите в нея мъже и жени, като отбелязва, че мисията е изпълнена с подкрепата на хората в Либия и затова е време бъдещето на страната да бъде предадено в техните ръце. "Либийците освободиха страната си, промениха региона, това е тяхна победа", допълва Расмусен.

През миналата седмица Алиансът взе предварително решение за приключване на операцията "Обединен защитник", след като бе преценено, че цивилните са вече много по-защитени след смъртта на Муамар Кадафи и падането на родния му град Сирт.
Днешното окончателно решение идва ден, след като Съветът за сигурност на ООН гласува за прекратяване на мандата за военните действия в Либия. 

По-рано днес пък стана ясно, че най-големият син на убития либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, е преминал границата и вече е в Нигер. Той обяви, че се страхува за живота си в Либия и както изглежда се опитва да уреди споразумение, за да се предаде на Международния съд в Хага, който издаде заповед за ареста му.