Либийските бунтовници трябва да се справят с този риск, казва Оли Хейнонен, бивш шеф на инспекторите в Международната агенция за атомна енергия пред Ройтерс.

През 2003 г. в опит да избегне изолацията, Муамар Кадафи се отказа от усилията си да се сдобие с ядрено, химическо и биологично оръжие. Така ядрената програма бе постепенно изоставена, а чувствителните материали и документация - конфискувани.

Последната пратка с отработено гориво от изследователския реактор в Таджура е била направена през 2009 г. Но все още има причини за безпокойство, според Хейнонен, който до 2010 г. е заместник директор на МААЕ. В Таджура след три десетилетия изследвания продължават да се съхраняват големи количества от радиоизотопи, радиоактивни отпадъци и обеднен уран, казва той. Ако попаднат в грешни ръце, те могат да се използват за направата на мръсна бомба.

В "мръсната бомба" обикновени експлозиви като динамит са използвани да разпръснат слабо радиоактивен материал. Тя има голям потенциал да тероризира, а не толкова да причини големи човешки загуби.