Изявлението бе направено няколко дни, след като Алиансът за първи път призна, че въздушните му удари може да са причинили цивилни жертви, съобщи БТА.

"Вие казахте: "Ние поразяваме целите си прецизно", убийци такива! Някой ден ние ще ви отвърнем подобаващо и тогава вашите домове ще бъдат легитимни цели", заяви Кадафи, заплашвайки с война в Европа, Съединените щати и Азия.

Либийският лидер се закани, че ще продължи борбата докрай. "След като убихте нашите деца и внуци, между нас вече не може да има никакво споразумение. Ние сме притиснати в стената. Вие можете да дадете заден ход. Имате накъде да отстъпите. Ние не се страхуваме. Не се опитваме на всяка цена да оцелеем, или да избягаме", заяви Кадафи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той осъди въздушните удари на НАТО и ги определи като "кръстоносен поход", в който мишените са мирните жители и децата.

Датата на телевизионния екран беше 22 юни, но в обръщението си Кадафи говореше за въздушен удар, поразил къща в Триполи на 19 юни, за който НАТО се извини. Лидерът нарече удара "вчерашното престъпление", което подсказва, че обръщението е записано на 20 юни, неизвестно къде.

Вчера външният министър на Италия Франко Фратини призова за незабавно спиране на боевете в Либия. Той отправи призива си след драматични, според него, грешки на алианса в Либия, довели до цивилни жертви.