Ройтерс отбелязва, че, както изглежда, това е отказ на искането на Великобритания за помощ при събирането на информация, която би могла да доведе до повдигане на обвинения срещу други лица, дори срещу Муамар Кадафи, във връзка с атентата срещу американски самолет над шотландското село през 1988 г., при който бяха убити 270 души.

Говорител на шотландската прокуратура съобщи по-рано, че тя е поискала от либийския Преходен национален съвет (ПНС) да представи по-конкретно документи и показания на свидетели, които може да помогнат на воденото разследване.

"Случаят е затворен", заяви лаконично отговарящият в ПНС за правосъдието Мохамед ал Алаги, когато бе попитан на пресконференция за неговия отговор.

Осъденият за атентата либиец Абдел Басет ал Меграхи, бивш агент на разузнаването, бе освободен от шотландски затвор по хуманни съображения и върнат в родината си през 2009 г., с обяснението че е болен от рак на простатата в последен стадий и му остават още няколко месеца живот. Триумфалното посрещане в Либия на Меграхи, който още е жив - две години по-късно - разгневи мнозина в Съединените щати, чиито граждани са по-голямата част от жертвите при атентата над Локърби.