Агенцията се позовава на генерал от силите на международно признатото правителство.

В родния град на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи се водят ожесточени боеве. Армията е превзела ключов мост в Сирт, на който ислямистите са окачвали телата на свои врагове. Тя вече била на пет километра от центъра на крайбрежния град според съобщението, цитирано от БТА.

По-конкретно проправителствените сили са превзели кръгово движение на входа на града и военен лагер, намиращ се на около пет километра от центъра.

Проправителствените сили контролират гражданското и военното летище на Сирт и следят крайбрежието, за да попречат на бойци на групировката да избягат по море.

При вчерашните боеве са били убити шестима и ранени 30 либийски войници по информация на болнични източници, цитирани от ДПА.

Сирт е единственият град извън Сирия и Ирак, който е под контрола на «Ислямска държава». Новината за успешно настъпление там идва изненадващо бързо.

Първите представители на сформираното под егидата на ООН правителство на националното единство пристигнаха в Триполи в края на март т. г. Трябваше им време, за да се наложат в столицата и да спечелят подкрепата на други градове в страната, изпаднала в двувластие и анархия след свалянето на Кадафи през 2011 г.

Важна посока в усилията на кабинета на Сайед Фарадж е да събере част от различните либийски милиции в нещо като основа на национална армия. Тази пролет той неведнъж заявява, че либийците със свои сили трябва изтласкат от страната бандите на ИДИЛ.

Между 3000 и 5000 въоръжени джихадисти има в Либия, където групировката установи присъствие преди 18 месеца, се сочи в доклад на ООН, оповестен на 31 май т.г. Според документа в Сирт е базирана основната част от ръководството на либийската «провинция» на «Ислямска държава».