Избягал през август в съседен Нигер, Саади Кадафи заяви по телефона за телевизия "Ал Арабия", че е готов да се върне в Либия всеки момент. Изявлението бе излъчено в петък, припомня АФП.

"ПНС настоява правителството в Нигер незабавно да предаде Саади и другите бегълци на либийските власти", заяви в комюнике новият говорител на Съвета Мохамед Наср ал Харизи.

Саади Кадафи заяви за "Ал Арабия", че поддържа контакти с ПНС, племената и милициите в Либия. "70 на сто от либийците са недоволни от днешното положение", "има въстание, което се разраства от ден на ден и ще има въстание в цялата страна", каза той, цитиран от АФП.

Говорителят на ПНС отрече Съветът да поддържа каквито и да било контакти със Саади и предупреди, че бившите въстаници "още не са оставили оръжията и са готови да посрещнат със сила всеки непредпазлив опит". След изявленията на Саади Кадафи нигерският външен министър Мохамед Базум се обади на своя либийски колега Ашур Бин Хаял, за да поднесе "съжаления и извинения на правителството и народа на Либия", съобщи либийската официална агенция ЛАНА. Ашур Бин Хаял уведоми нигерския министър за "недоволството" на либийските власти, които "твърдо осъждат враждебните изявления на Саади, син на тиранина Кадафи", и добави, че подобни изказвания "заплашват отношенията между двете страни".

Той прикани нигерското правителство да вземе "твърди мерки" срещу сина на Муамар Кадафи, включително да го екстрадира в Либия, "за да бъде съден за извършените престъпления срещу либийския народ".

В отговор Нигер обеща да засили наблюдението над дома на Саади, който избяга в западноафриканската държава през септември, след като либийските бунтовници започнаха да вземат надмощие над армията на Кадафи. Властите в Ниамей отбелязаха, че не могат да предадат Саади на държава, в което го заплашва смъртна присъда.

Няколко десетки демонстранти се събраха днес пред посолството на Нигер в Триполи и покриха стените с графити, в които се настоява Саади Кадафи да бъде екстрадиран, посочва АФП.