49-годишната бивша учителка Елена Банкова от село Сушево получава за причиняване по непредпазливост смъртта на 6-годишната Кристияна 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Предишната присъда, произнесена от съда в Кубрат през май, бе 1 година ефективно затвор.

Решението на втората и последна инстанция - Разградски окръжен съд - е взето в края на юли, но все още не е публикувано на сайта на институцията. То е  окончателно и не подлежи на обжалване, съобщава Дарик радио.

Както обявиха още в края на процеса в Районния съд в Кубрат и трите страни по делото са обжалвали решението наказанието за Елена Банкова да бъде осъдена ефактивно в затворническо общежитие от открит тип. Адвокатът на подсъдимата пледирал невинна, а прокуратурата настоявала за 3 години затвор - максималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост чрез бездействие. Защитата на пострадалото семейство също искала по-голяма санкция, а и по-голяма кръвнина. Магистратите присъдиха 20 000 лева за майката и по 3000 лева за четирите братчета и сестричета на Кристияна, като гражданският иск бе общо за 400 000 лева. Разградският съд обаче е отхвърлил като неоснователни исковете за финансово обезщетение от страна на останалите деца на майката Марияна Кирилова и е увеличи нейната кръвнина на 30 000 лева.

По време на разследването бе доказано, че четири от кучетата на Банкова - Джина, Джили, Джордж и Рижо, на 19 октомври миналата година са нападнали на улицата в Сушево 6-годишното момиче, тръгнало с 4 монети към магазина, за да си купи нещо сладко. Кристияна починала на път за болницата в Кубрат.

Пред първата съдебна инстанция Банкова не се призна за виновна. По разпореждане и на двете съдебни инстанции четирите животни остават за отглеждане в приютите в Русе и Добрич, където бяха настанени след инцидента.