Поради неявяване на кандидат за покупка на предзаводската и производствената площадки заедно с активите, свързани с производствената дейност на "Кремиковци", намиращи се на територията им, търгът за продажбата им не се състоя,  съобщи пред журналисти синдикът на комбината Цветан Банков, предаде БТА.

Няколко минути преди изтичането на крайния срок за подаване на предложенията управителят на фирма "Виктори Комерс" ЕООД - Шумен Георги Манчев внесе предложение за цена на обособената част в размер на 396 000 000 лева т.е. с 1 млн. лв. повече от първоначално обявената цена за обособената част от "Кремиковци".

Задължително условие по търга е кандидатите освен цена да представят и квитанция за внесени 10% от оценката на обособената част. Манчев представи електронна разпечатка за осъществен превод от 20 256 641 евро от Росбанк в Българската банка за развитие. Минути след това той обясни, че Българската банка за развитие не приемала потвърждението за извършеното плащане и каза, че се отказва от участието в търга.

По думите на Цветан Банков, звучи абсурдно, че има проблем с банката. Той обаче заяви, че без подобен документ участникът не може да бъде допуснат до търга.

Междувременно от Българската банка за развитие съобщиха, че до момента в сметки на банката не са постъпвали средства в полза на комбината по повод зададъка за провеждащия се търг, предаде БГНЕС.

До два месеца се очаква да има нов търг за същата обособена част, но с начална цена от 80% от оценката.

В отговор на въпрос Манчев каза, че ще участва на предстоящия търг, ако привлеченият от фирмата инвеститор не се откаже. По думите му, инвеститорът е руски и става дума за финансова институция.

При днешния, трети поред търг първоначално обявената цена бе намалена на 395 млн. лева,  при 565 млн. лева при първия търг и 452 млн. лева при втория. Спрямо първия търг сега се предлагаха повече терени и сгради от производствената площадка, а бяха изключени от продажбата транспортни средства.  Общото между сегашния търг и първия бе, че обособяването на активите за продажба осигурява функционирането на металургичния комбинат.

"Кремиковци" фалира в края на май 2010 г., а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лева. Десетки кредитори - търговски дружества, работници и служители, както и държавата очакват изплащане на вземанията, които имат от комбината. Много са и фирмите, които следят бъдещето на завода, тъй като тяхната дейност е свързана с предоставянето на услуги за металургичното предприятие (транспортни, логистични, ремонтни и др.) или с ползването на металната продукция, произвеждана от комбината.