Идеята за нов реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй" е най-разумната и нормалната логика е строителство на такъв реактор да има, обясни енергийният министър тази сутрин.

За министъра площадката в „Белене" е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство, но не енергийно. Все пак той уточни, че решение по проекта за втора АЕЦ ще се вземе през март.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев заяви, че никога не е обсъждан вариант за нов реактор, но е възможно мощността на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде увеличена до 1050 мегавата.

"В техните лицензи има условия, че 4 години преди да изтекат тези лицензи те трябва да представят в Риад програма за подмяна на оборудването, което подлежи на подмяна. В тази връзка преди това те трябва да са извършили обследване на стареенето, да са нотифицирали местата, оборудването, съоръженията, които трябва да бъдат подменяни. За V блок трябва да представят при нас програмата за техните намерения в края на 2013 година, така че да имат достатъчно време след това да реализират тези изменения до 2017 година", цитира го БНР.

От следващата седмица започват и обсъждания с АЕЦ "Козлодуй", за да се проучат техните намерения и лицензионната процедура, каза Цочев,  който представи стрес теста на централата..

Има предварително предпроектно проучване за строителство на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй", което ще струва на държавата два пъти по-евтино от изграждането на нов. Министърът обаче призна, че няма как до края на мандата му да бъде построен такъв реактор, но може да стартира неговото изграждане.

Трайчо Трайков заяви, че цени труда на миньорите в „Мини Марица Изток", които са удвоили добива си и мисли, че работниците са намерили достойна оценка на труда си с 15% увеличение на заплатите. Сега средната заплата е 1520 лева. За него няма причина работещите в „Мини Марица Изток" да стачкуват. Така министърът коментира евентуална стачка на миньорите, които искат значително по-големи възнаграждения.

Според Трайков нещата трябва да се решават на масата на преговорите и шефът на „Мини Марица Изток" имал пълен картбланш от него да преговаря, но позицията на местните синдикални лидери, които напуснаха преговорите, е  трудно обяснима. Той обяви, че е разговарял с лидерите на КНСБ и "Подкрепа", и техните позиции са били разумни. Трайков успокои, че при евентуална стачка няма да има режим на тока, но цената му ще поскъпне поради задействане на резервите. Освен това ще бъдат и преразгледани договори за износ на ток, от които България ще загуби.

От КТ "Подкрепа" заявявиха, че среща между министър Трайков и д-р Константин Тренчев е проведена, като позицията на д-р Тренчев е била единствено за отстояване на исканията на работниците, изразени от синдикатите в минния бранш и мини "Марица-Изток" ЕАД. "Стачката е едно от законните средства на синдикалната организация да възстанови справедливостта и реакция на работниците при неизпълнение на закона и предишни договорености. За други срещи на министъра, включително и с Пламен Димитров, ние не сме информирани и не можем да вземаме отношение", заявяват от синдикалната организация.