"Срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, като министри, зам.-министри, кметове, области управители и др. делата са 9, срещу митнически служители – 2, срещу данъчни служители – 2, в здравеопазването – 1", уточни Найденов, цитиран от „Фокус”.

"Лесно се отчита един месец, но това е малко време, за да може да се направят много неща. В този месец се опитах да съчетая две неща - главен прокурор и директор на НСлС, за който пост бях избран една седмица преди това. Опитах се да направя поглед към работата на прокуратурата за тази година – видях липса на разследвания по една болезнена тема, каквато е корупцията. Наредих на Върховна административна прокуратура да извърши незабавна проверка в инспекторатите на съответните учреждения относно корупцията, тъй като, за да работи прокуратурата – тя трябва да бъде сигнализирана. Другият проблем е липсата на работа в една също особено болезнено тема – кражбите", каза още висшият магистрат.

Той уточни, че има 400 000 спрени производства срещу неизвестен извършител за извършени кражби.
"Това са 400 000 български семейства, които очакват ние да направим нещо, за да бъдат обезвъзмездени. В следващите дни искам тази тема да влезе в дневния ред, защото тя като че ли винаги остава на заден план. Издал съм заповед да се предприемат мерки", каза още Найденов, който обаче ще е на поста само до 20 декември, когато трябва да бъде избран нов главен прокурор.

Прокурорът изтъкна, че повече от половината пострадали не заявяват кражбите защото не вярват, че ще бъде разкрито престъплението и разказа, че и той е станал жертва на кражба, предаде БТА. Била задигната GPS системата от колата му, но и той като повечето хора не подал сигнал, защото знае, че е безсмислено.

"Борим се и с организираната престъпност, има около 1000 дела, които са работени от 2000 г. до момента – с добър или с не толкова добър край", добави той и подчерта, че делото САПАРД най-вероятно ще бъде възстановено съвсем скоро, след като започна разследване срещу прокурора, отказал да протестира оправдателните присъди.

Заради осъдителна присъда по делото "Юрий Ленев срещу България" (един от подсъдимите за убийството на Андрей Луканов - б.р.) държавното обвинение ще поиска възобновяване на процеса за полицейско насилие върху него.

След като се запознае с делото за смъртта на Тодор-Димов Чакъра при операция, командвана от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, прокуратурата ще реши дали да възобнови и това разследване.
Освен това, ще се работи повече срещу полицейското насилие.

Найденов подчерта, че този месец беше белязан с "доста скандали" и изтъкна най-вече този с Конституционния съд.
"Малко хора знаеха, че съществува такъв, сега всички знаят и знаят най-вече какъв не трябва да бъде. Прокуратурата обаче успя да реагира адекватно в ситуацията с избора на конституционен съдия. Разследването за корупция срещу Венета Марковска беше ускорено през последните две седмици. За съжаление не е било достатъчно ускорено в предишните години. Не знам поради каква причина делото е водено бавно. Има факти, които са могли да бъдат установени веднага. Сега има добри насоки за разследване, възложили сме на конкретни учреждения, които могат да проверят тези факти", коментира той.

Без бонуси за прокуратурата

Бойко Найденов съобщи, че в прокуратурата няма да получат коледни бонуси, тъй като институцията дължи 5 млн. лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата към лица, пострадали от действия при разследването.
"Само за година хората, осъдили прокуратурата, са се увеличили пет пъти", каза той и предупреди обвинителите да бъдат много внимателни, когато образуват дела и искат задържане под стража, защото сега коледен бонус няма да получи никой.
"Ще получават вкъщи бонбони. Не можеш с лека ръка да задържаш хора, като знаеш, че няма доказателства, с надеждата, че може би ще съберем, нарушаваш основно човешко право", коментира той, цитиран от БНТ.

В същото време, преди дни ВСС реши да бъде раздадена по половин заплата на магистратите, което предизвика гнева на финансовия министър Симеон Дянков. Той дори го нарече гнусно.