"Надявах се, че тази година – бяха тръгнали за първи път да не си дават бонуси. Гнусно е това, което става, защото те знаят, че аз съм задължен формално - по закон, да подпиша, но на фона на всичко останало в страната и при явното несправяне на съдебната система, просто не разбирам защо това се прави”, заяви вицепремиерът тази сутрин пред Нова телевизия.

Той припомни, че няма инструмент, с които да противодейства на раздаването на бонуси в Темида, защото бюджетът на съдебната система е отделен. Тези пари се съхраняват от финансовото министерство като част от фискалния резерв.
„За да получаваш нещо, ти трябва да си показал, не само че работиш добре, а още по-добре. Те трябва да се засрамят и да кажат - ето тази година няма да взимаме бонуси”, добави Дянков.
Министърът отбеляза, че не е против бонусите, "дори смятам, че е добре бонусна система да има навсякъде", трябвало обаче обаче да има ограничения.

Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува решение, според което магистратите и съдебните служители могат да получат по половин заплата коледни премии. Кадровиците единодушно гласуваха да поискат от финансовото министерство отблокиране на 10 млн. лева от преходния остатък в бюджета на съдебната власт. Той е в общ размер 27.7 млн. Бонусите бяха определени като целеви награди.

Само преди две седмици ВСС реши тази година да не се отпускат коледни премии, защото пари няма. За да се осигури допълнително материално стимулиране в размер на една основна заплата плюс ранг, са необходими около 20 млн. лева. Но тъй като през тази година има неизпълнение на приходите, то единственият начин да се отпуснат премии е от преходния остатък, обясни вчера председателят на бюджетната комисия в съвета Михаил Кожарев, след като заедно с колегите си реши, че все пак ще има бонуси.

Междувременно стана ясно, че самите членове на ВСС са взели с по над 1000 лева върху заплатите си за ноември за участие в заседания и състава на постоянните комисии, припомня "Правен свят".

През 2009 година се разигра скандал, след като Симеон Дянков отказа да подпише искането на тогавашния ВСС за отпускане на пари за 13-та заплата за съдиите и прокурорите. След над месец спорове, той все пак изпълни законовото си задължение и магистратите получиха по една заплата отгоре, макар и през януари.