Спасителите обаче трудно ще стигнат самия блокиран кораб поради силния вятър. Може да има и снежни вихрушки, заяви представител на Австралийската агенция за морска безопасност пред "Острелиън бродкастинг корпорейшън".

Корабът се намира в зона, за която отговарят австралийски спасители, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според австралийската агенция корабът "Академик Шокалски" е изпратил зов за помощ вчера, посочвайки, че се намира на около сто морски мили от френската база "Дюмон д'Юрвил".

Излизайки в открито море, корабът е попаднал в снежна буря и е заседнал в ледовете. На борда са 22-ма души екипаж и 52-ма пътници, сред които туристи и членове на австралийска експедиция, предаде БНТ.

Пътуването им започна в края на ноември от Нова Зеландия, а целта им беше да изминат маршрута на историческата експедиция към Антарктида, предприета преди столетие от австралийския изследовател Дъглас Моусън.

Крис Търни, преподавател в австралийския Университет по климатични промени, изпрати видеосъобщение от бедстващия кораб.

"Разбрахме, че китайският ледоразбивач "Snow Dragon" е близо. Но лошата новина е, че ледът се разпростира на 20 километра от мястото където се намираме", казва Търни.

“Академик Шокалски” е блокиран на 1700 морски мили от Нова Зеландия. Очаква се китайският ледоразбивач да стигне до него още тази вечер. Другите два спасителни кораба ще пристигнат до мястото на бедствието най-рано утре.