Защитниците на избраната за ректор проф. Теодора Димитрова твърдят, че никой няма ключ от кабинета. Те не признават заповедта на министъра за легитимна и ще я обжалват в съда.

За БНТ от образователното министерство заявиха, че оттук нататък на ход е прокуратурата. И още не е ясно кой реално управлява академията.

Проф. Иван Върбанов, временно изпълняващ длъжността ректор на Стопанска Академия в Свищов, заяви, че до момента има едно неподчинение на реда и закона в Република България на заповедите на принципала, който отговаря за висшето образование в България.

Това може да доведе до сериозни последици в Стопанската академия, ако не бъде спряно моментално.

На въпрос дали може да работи така, ако му се възпрепятства така дейността, проф. Иван Върбанов отговори: "Не мога! Няма как да работя ефективно при тези условия!"

Проф. Данаил Врачовски, преподавател в академията, заяви: "Трябва да ви кажа, че заповедта, която министърът е направил, не знам някой подвел ли го е, но е написана изключително некоректно и да не кажа по-силна дума неграмотно".

Защото в заповедта пише, че се назначава проф. Иван Върбанов.

"Колко проф. Иван Върбанов има в България, какъв е този, къде работи, каква длъжност заема, в кое учреждение? Може да дойде от някое село някой проф. Иван Върбанов", възмущава се проф. Врачовски.

Той потвърди, че подават жалба във Върховния административен съд.