Това съобщи пред журналисти председателят на РЗС Яне Янев. Сигналът е за несъответствия в декларацията на Пенчев за конфликт на интереси, предаде БТА.

В сигнала се твърди, че висшият магистрат не е посочил в годишната си декларация, че има участие във фирма, която извършва търговска дейност. Янев заяви още, че председателят на ВАС не е декларирал два апартамента от около 300 кв.м в центъра на София – собственост и на съпругата му, която притежава и имот в Париж, съобщи БГНЕС.
Трябва да се провери дали собствеността е директна или през фирмата й, добави Янев.
Пазарната стойност на двата апартамента в София е минимум 600 хил. лева. Единият от тях е близо до площад "Славейков", а другият - на ул. "Солунска".

По думите на депутата на Пенчев са били разпределяни дела без да е ясно защо и как, като такова се явява делото за защитената зона "Камчийски пясъци", по което се разследва незаконна заменка. От РЗС твърдят, че корпоративни интереси са били замесени в същия казус, а и Пенчев е бил наясно с облагодетелстването на няколко магистрати с имоти в Приморско.

Пенчев обаче беше първият, който отстрани от длъжност трима висши служители на ВАС, които бяха уличени за скандалните сделки.

Сигнали за нарушенията на Пенчев лидерът на РЗС получил от действащи административни съдии и прокурори, които по думите му, те считат, че във ВАС са наложени трайни практики за нерегламентиран лобизъм.
"Познайте защо се обръщат към нас – защото считаме, че правителството имитира дейност за борба с корупцията", добави Янев.

Той заяви, че скоро ще започне да прави разкрития за корупция в изпълнителната власт, като за това ще бъдат проведени разговори с главния прокурор Борис Велчев.

Вчера от ВАС съобщиха, че са образували три дела за неподаване в срок на декларации за конфликт на интереси срещу съдийката и член на ВСС Капка Костова, председателя на СЕМ Георги Лозанов и шефката на НОИ Христина Митрева.