Българската стопанска камара предлага да отпадне забраната за полагане на извънреден труд, да отпадне допълнителното възнаграждение за клас прослужено време, да отпадне обезщетението, което се дава, когато работник достигне пенсионна възраст и бъде освободен, предаде bTV.

Бизнесът настоява и за намаляване на платения годишен отпуск за майките, за периода в който са в майчинство. За сметка на това обаче има идея те да получават по-високо майчинство. Един от мотивите - България е сред държавите с най-дълго майчинство, по време на което също се полага платен годишен отпуск в размер на 20 дни годишно. Така, след като жената се върне на работа, автоматично й се полагат още 40 дни.

„Това практически ограничава достъпа до пазара на труда на млади жени, които са във възраст, в която могат да придобиват умения и квалификация и могат да участват по-активно и да израстват в кариерата”, смята зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

КНСБ настояват за свикване на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество и спешно обсъждане на ограничаващите мерки, които иска бизнесът.

„Ако някой иска да пише нов Кодекс на труда, иска да отмени действащия, нека в прав текст да си го каже",
заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.